petak, jul 01, 2022

 

MINI KVIZ BROJ 1

Od koga potiče današnji pas?

a49_labrador-retriver

Propozicije našeg kviza (ne)znanja su jednostavne jer svako može da učestvuje u njemu i to anonimno. Pitanja neće biti teška ni ubuduće, a potrudićemo se da budu iz različitih Naturinih oblasti... Šta je potrebno da uradite? Pročitajte pažljivo tekst koji sledi a potom u margini portala, odmah ovde desno, nađite pool za glasanje Kviz (ne)znanja. Štiklirajte samo jedan od mogućih odgovora i glasajte a potom pogledajte kako su i drugi odgovorili na pitanje. Rešenje ovog prvog zabavnog i edukativnog kviza biće objavljeno (sa ukupnim rezultatima glasanja) za desetak dana. Požutite! I lepo se zabavite!

 

Da bismo vam olakšali posao evo nekih kratkih informacija o mogućim precima čovekovog najboljeg prijatelja - PSA:

 

VUK (Canis lupus) spada u red zveri, porodicu pasa (Canidae). U Evropi žive samo dve vrste. Ima visoke noge, 42 zuba i sličan je psu. Boje je sivosmeđe, a rep i telo su mu tamniji.

Živi na severu Skandinavije, u Rusiji, na Pirenejskom poluostrvu, Siciliji , Italiji, na Balkanu, Mađarskoj i Poljskoj. U srednjoj Evropi je gotovo istrebljen.

Izbegava nase­lja, voli prostrane šume; posebno je aktivan u sumrak i noću. Leti živi sam a zimi u čoporu. Može prevaliti velika rasto­janja, dobro pliva.

Brlog ima pod stenama, među korenjem, u grmlju, povremeno u napuštenim lisičijim brlozima.

Hrani se divljim i domaćim životinjama i strvinama. Velike životinje napada u čoporu. Živi od 14 do 16 godina.

Reži, zimi zavija, ne laje.

* * *

ŠAKAL (Canis aureus) sličan je vuku, ali je manji. Sivožute je boje, ima kit­njast rep na kraju zaobljen. Živi na Balkanu, u Mađarskoj i Aziji.

Voli stepe, močvare s grmljem; aktivan je uglavnom u sumrak i noću. Može dugo da trči, dobro pliva.

Ima brlog u grmlju, iznad ili ispod zemlje. Živi u čoporu ili pojedinačno. Hrani se kičmenjacima, strvinama, insekti­ma, a jede i bobice i voće; upada u naselja i otima živinu, ovce, koze. Živi od 12 do14 godina.

Dugotrajno i prodorno zavija, ali zna i da kratko laje i reži.

* * *

LISICA (Vulpes vulpes) odozgo je crvenosmeđa, odozdo najčešće bela. Uši su joj duge i šiljate, a rep dug i kitnjast, na vrhu beo.

U Evropi živi jedna vrsta, različitih boja, mada su najčešće crvena i tamnija lisica (odozdo crna). Živi u gotovo celoj Evropi osim Islanda, Baleara, Krita i Malte.

Voli šume, otvorena područja s grmljem, ne izbegava naselja. Aktivna je pretežno u sumrak i noću; živi pojedinačno, ređe u skupini. Pod drvećem ili u obroncima kopa brlog koji se sastoji od razgranitih hodnika i prostorije za spavanje. Često preuređuje i napuštene jazbine jazavca.

Glavni je prenosnik besni­la. Hrani se miševima, živinom, mladim zečevima, strvinama, insektima, bobicama, voćem. Živi od 10 do 12 godina.

Kevće, reži i promuklo laje.

Dakle, PITANJE glasi:

OD KOGA, PREMA SAVREMENIM NAUČNIM ISTRAŽIVANJIMA, POTIČE DANAŠNJI PAS (Canis Familiaris):

a) OD LISICE

b) OD VUKA

c) OD ŠAKALA

d) OD SVIH NJIH

 

........

Natura Online (10.7.2009)