NATURA 02 nasl 

Berza NATURA broj 2, april 1996, strana 20, format A4, gratis daunloud PDF-a

Već po izlasku iz štampe prvog broja tadašnjeg dvonedeljnika Berza NATURA, čijih smo 2.000 primeraka besplatno distribuirali redovnom poštom na isto toliko adresa, dogodilo se i za nas - iznenađenje.

Naime, naš inicijalno zamišljeni oglasnik, osim svojim brojnim oglasima, dopao se čitaocima i svojim kratkim i praktičnim savetima i prilozima na marginama lista.

Vrlo brzo smo u Redakciji shvatili, zahvaljujući i podršci čitalaca, da je te 1996. na našem tržištu postojala velika "glad" za pravom kinološkom revijom, ali i onom koja bi stručno i objektivno pisala o mačkama, konjima, pticama, golubovima, akvaristici, ishrani životinja, lovu i ribolovu, biljkama, sitnim životinjama...

Stvari su počele da se kristališu pa je Berza Natura uskoro postala vrlo popularni list u tadašnjoj SR Jugoslaviji, Republici Srpskoj i Makedoniji, a sve manje - oglasnik.

Praksa je, drugim rečima, sama nametnula drugačiju uređivačku politiku. Ubrzo, oko NATURE su se okupili mladi i pametni ljudi, studenti veterine, vrsni i iskusni odgajivači, stručnjaci za pojedine oblasti, ljudi koji su hteli i znali da kažu nešto mudro i korisno. Zahvaljujući i njima Revija je imala sve više stranica, bolju opremu, više čitalaca, pretplatnika i naravno - odličnih priloga i članaka! Sa njenim rastom širio se i njen uticaj, posebno među kinolozima koji su i sami počeli da se javljaju sa svojim prilozima i predlozima, ali i kritikama na račun suđenja na izložbama, odgoja, saveza... 

Baš zbog toga rubrika Odjeci i reagovanja postala je jedna od najčitanijih u listu pa je, ponekad, bilo i problema kako u jednom broju objaviti sve ono što je pametno stizalo na našu adresu.

U broju dva, ipak, još uvek je bilo više oglasa nego dužih pisanih priloga, mada je već naredni broj najavio pomenute promene u uređivačkoj politici Revije za ljubitelje prirode.

Pogledajte šta se događalo dalje....

........

Natura Online (22.1.2009)