NATURA 10 naslovna 

(Berza) NATURA broj 10, decembar 1996, strana 48, fomat A4, PDF izdanje, cena 50,00 RSD, za inostranstvo 0,80 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,80 €, preko PayPal-a:

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.  

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 50,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 10:

Umesto uvodnika

I DOĐOSMO DO BROJA 10

Piše Dušan Marinović, gl. i odg. uredniik

Reč veterinara

ANGINA PASA I MAČAKA

Pod anginom se podrazumeva zapaljenje krajnika sa okružujućom sluzokožom ždrela koja se manifestuje sa vrlo složenom kliničkom slikom obolele životinje. Koji su uzroci toj bolesti ali i kako se treba boriti protiv njenog akutnog u hroničnog oblika - u pravom trenutku objašnjava naš veterinar jer dolazeće hladno vreme i razne infekcije ne prete samo nama već i našim kućnim ljubimcima.

Piše dr vet. med. Gruja Pavlović

Saveti odgajivača

DA LI VAM JE PAS BOLESTAN?

Svaki vlasnik želi, naravno, da mu pas, mačka ili drugi ljuubimac bude zdrav. Ali, ma koliko brinuli o njima ponekad se, ipak, pojave i kod njih zdravstveni problemi, oni mali ali i veliki. Kako ih prepoznati?

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Veterinarska ambulanta "Bela linija"

IZ KEMBRIDŽA NA BEŽANIJSKU KOSU

Nakon četiri godine provedene u Engleskoj, gde se specijalizovao i radio dan i noć, što je tamo uobičajeno za privatnu praksu, Dragan Tomović, diplomirani veterinar i član Kraljevskog veterinarskog društva Velike Britanije, sa koleginicom Majom Đurđevic, dipl. veterinarom, otvorio je dobro opremljenu privatnu veterinarsku ordinaciju za kućne ljubimce. Ovo je zapis o tome...

Piše Dušan Marinović, novinar

Veterinarska praksa u svetu

ENGLESKA

U ovoj ostrvskoj državi većina vlasnika se odlučuje za sterilizaciju svojih kuja i to je preporuka svakog britanskog veterinara. Prednosti takve odluke su eliminacija rizika od infekcije materice i znatno smanjenje pojave malignih tumora kod starijih kuja. Istovremeno, tim činom Britanci žele i da smanje broj neželjenih pasa, tako da je u Engleskoj gotovo nemoguće videti pse lutalice po ulicama. No, priča sa mačkama je malo drugačija...

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

Radna kinologija za početnike (1)

KAKO IZABRATI "SVOJU SLUŽBENU RASU"?

Želite da kupite prvi put psa? Hteli biste, ali niste baš sigurni koji bi vam najviše odgovarao... Ovaj vam se sviđa, ali je skup; drugi je, po vama, previše agresivan, a onaj tamo - očigledno tvrdoglav! Kako, dakle, izabrati onog pravog? Moguća rešenja stižu nam, ovoga puta, sa severa, iz Subotice, iz pera našeg iskusnog odgajivača, koji uporedo analizira prednosti i mane rotvajlera, nemačkog ovčara, dobermana, nemačkog boksera, velikog šnaucera i erdel terijera.

Piše Gera Šandor, odgajivač

Kinološka fakta

PSEĆI OBRAZOVNI SISTEM

Obrazovanje počinje već u ranoj mladosti i kroz razvojne faze, principom postupnosti, rezultira vrhunski obučenim psom. Danas postoji veoma široka lepeza svrsishodnih ispita prilagođenih upotrebnoj nameni i rasnim odlikama psa. Ovde ćemo pomenuti samo one ispite koji su već našli svoje mesto u zvaničnoj nomenklaturi FCI pa zato - krenimo redom.

Pripremio Milan Medić, kinolog

Kako (pro)tumačiti rodovnik

KINOLOŠKE SKRAĆENICE

Za prosečnog kupca kućnog ljubimca BIS, BOG, CACIB, BOB, IPO, SchH, "inzuht", incest... i mnoge druge skraćenice, a koje se nalaze u rodovnicima (pedigreima) uspešnih rasnih pasa predstavljaju zaista veliku glavobolju. Kratki tekst koji sledi samo je prvi pokušaj da neupućenima "razotkrijemo" i ove "kinološke tajne"...

Piše Katarina Lakičević

Kinologija

KONDICIJA, TEMPERAMENT I ĆUD KOD PASA

Kondicija (stanje) predstavlja trenutno stanje uhranjenosti i pripremljenosti životinje (psa) za upotrebu u određene svrhe. Ona nije nasledna i zavisi od paragenetskih (spoljašnjih) faktora: ishrane, nege, treninga i iskorišćavanja.

Piše Bojan Milojević, odgajivač

Proteini, minerali, vitamini...

ISHRANA KUJA U GRAVIDITETU

Pored dobrog genetskog potencijala i pravilna ishrana gravidne kuje je veoma važna za dobijanje zdravog i dobrog potomstva. Dakle, da bismo dobili zdravu i prosperitetnu štenad, a što je želja svakog pravog odgajivača, ishrana kuje u tom veoma važnom periodu njenog života ima - ključnu ulogu.

Piše Vladica Ilić, student Veterinarskog fakulteta u Beogradu

Istine o nama

KO GUBI, A KO DOBIJA

Podsetimo se: davne 1859. godine održana je, u Velikoj Britaniji, prva izložba na kojoj su prikazani psi i njihov način rada. A onda je, kasnije, sve išlo svojim tokom... Osim nagrada i pehara, svrha izložbi pasa je i da se nauči nešto novo, pronađe "pravi udvarač" za kuju pred teranjem, kupi jeftinija hranu za ljubimca, vidi sa nekim ljudimam ali i - shvati da naše četvoronožno dlakavo biće i nije, možda, najlepše na svetu, ma koliko to nama izgledalo logično. Uostalom, naučiti u životu, ponekad, i gubiti, nije tako loše. Ni za nas, ni za kinologiju. Pogotovu onu pravu...

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Kinološka razmatranja

KOME DATI PSA NA DRESURU?

Pre odluke kome ćete svog psa dati na obuku prethodno obavezno posetite više ljudi koji obučavaju pse. Tada proverite njihove rezultate u tom radu i obratite pažnju na smeštaj i ishranu pasa kod njih. Ne zalećite se na njihovu eventualnu nisku cenu obuke ako ćete vi donositi hranu za vašeg psa na obuci. Hrana ne mora da bude neka visoka stavka u ukupnim troškovima, a za malo para, po običaju, dobićete i - malo muzike. No, kada ste se konačno odlučili kome ćete dati svog psa na obuku, onda obavezno sačinite ugovor sa dreserom u kome će pisati šta ste se sve dogovorili, koje vežbe pas mora da zna ili koji ispit će položiti, kao i to - ko će psa izvesti na polaganje ispita. Ako psa izvodi vodič obuke obavežite ga da tom ispitu prisustvujete i vi. Čisto da vidite za šta ste dali novac, ali i da se uverite koliko i kako je realno vaš pas obučen...

Piše Nenad Vučković, kinološki sudija za rad službenih psa

Kinološka istraživanja (3)

AGRESIVNOST PASA

Šta  utiče na (ne)normalno ponašanje naših pasa? Na nauci zasnovani testovi ponašanja pasa pokazali su da od njihove suštinske sposobnosti "adaptacije", u najširem smislu reči, zavisi i njihova sposobnost da koriste pozitivne resurse okoline i sopstvene prednosti.

Piše Marina Verga (preveo sa italijanskog i pripremio Dušan Marinović)

Mala škola velike obuke (1)

KONTAKT I

Ovde je reč o onom prvom, po meni, najbitnijem uspostavljanju odnosa, poverenja, prijateljstva, ljubavi sa  psom. Jer, za mene, on nikada nije bio roba! Pas je za mene oduvek bio drug , pomoćnik, saradnik... I ne spadam u dresere ekspresioniste, u neumetničkom značenju i shvatanju te reči, jer ne umem da obučavam pse na brzinu, za neku nedelju, možda mesec... Nisam pristalica torture, već pre spremnosti za gledanje kroz prste, ako je grlo mlado i punokrvno, znači vredi. A po meni, dobro obučen lovni pas, koji retko izneveri, može biti samo onaj sa kojim se radi - svakodnevno.

Piše prof. Zoran Lj. Milić, kinološki sudija

Rase: Nemački bokser

RUŽNI LEPOTAN

Nastao ukrštanjem bullenbeisera i starog engleskog buldoga, sredinom prošlog veka u Nemačkoj, bokser je danas popularna rasa u celom svetu, pa i kod nas. Službeni pas sa dva verijeteta (tigrasti i žuti), karakteristične glave i gubice, atletskog korpusa, borben, hrabar i  temperamentan, ali i izuzetno dobrog karaktera, naročito prema ukućanima i posebno privržen deci, nemački bokser definitivno se uvukao u srca mnogim kinolozima, tzv. bokserašima za koje upućeni tvrde da su posebna vrsta ljudi, baš kao i njihovi psi. Zašto je to tako odgovore pruža tekst koji sledi.

Piše Zoran Kelečević, odgajivač

Rase: Foksterijer

VIŠE OD PSA

Gotovo da nema psa koji svojom srčanošću, duhom i inteligencijom, uz bezgraničnu ljubav i odanost gospodaru, može tako da zagospodari srcem svog vlasnika kao što to može ovaj vatreni i mali pas lavljeg srca

Piše Aleksandar Tucaković, novinar

Anatomija

MIŠIĆI PSA

Crtežom i rečju zavirili smo ispod dlake i kože našeg ljubimca u stalnoj potrazi za novim saznanjima...

Piše Obrad Đokić, kinološki sudija

Naši autohtoni psi

SRPSKI TROBOJNI GONIČ

Autohtone rase naših goniča veoma su stare. Vreme, poreklo kao i tačan naziv mesta odakle potiču teško je utvrditi , mada opise pasa, koji su slični našim današnjim goničima, a prema pisanju dr Janka Lokara u knjizi Naši psi daje Arijan još u drugom veku naše ere. Narodi koji su u to doba naseljavali naše krajeve imali su, prema pisanju Arijana, pse goniče koje su koristili u lovu.

Piše Zoran Stošić - Stole, odgajivač iz Knjaževca

Kinološko-lovačka priča sa neočekivanim krajem

LASKA I NJENI PSI

Ili: kad je prepelica veća od slona

Piše prof. Zoran Lj. Milić, kinološki sudija i lovac

Dosije: Nemački lovni terijer

VELIKO SRCE U MALOM PAKOVANJU

Nemački lovni terijer (NLT) je jedna od najmlađih rasa lovačkih pasa. Rasu su stvorili nemački lovci u 19. veku ukrštanjem sa engleskim jamarima i srednjeevropskim kratkonogim goničima i ptičarima. Ukrštanjem pasa različitih namena nemački lovci su težili da stvore svestrano upotrebljivog psa. Dugogodišnjom selekcijom tako je i stvoren svestrani lovni pas, pas za sve terene - pas bez premca.

Piše Ivan Lukić, odgajivač

NLT: Od koga je počelo?

KHAN v d ZEILER KLINGE

Ko je Khan v. d. Zeiler Klinge? Evo osnovnih podataka o ovom sjajnom nemačkom lovnom terijeru.

Piše Jovica Vidović, odgajivač

Nemački lovni terijer

ISPIT UROĐENIH OSOBINA (IUO)

NLT je lovački pas i najzastupljeniji jamar koji podleže polaganju ispita urođenih osobina. Istovremeno, polaganje tog ispita je i uslov za sticanje zvanja šampiona, bilo u lepoti (CH-B) bilo u radu (CH-T). Kako izgleda taj ispit za nemačkog lovnog terijera?

Piše Ivan Lukić, odgajivač

Specijalke: Četvrti KONO Ruma

POBEDA JECK-a

Nemački arbitri, 184 upisana psa u katalog i njihov solidno pokazan kvalitet, uz neke propuste u organizaciji, izdašni sponzori ali i korektno i sportsko ponašanje izlagača i posetilaca - osnovna su obeležja ove specijalke nemačkih ovčara. Kompletni plasmani.

Pripremio Ivan Lukić, odgajivač

Izložbe

CAC Sremska Mitrovica, CAC Svilajnac, Republička izložba pasa u Kovinu, Jesenja utakmica ptičara tipa C u Gornjem Milanovacu, Kup oslobođenja Kikinde, CACIT Podgorica, CACIB Skoplje

Naše promocije

AGILITI PRVI PUT U BEOGRADU

Kako smo organizovali i priredili ovu fantastičnu predstavu u Zoološkom vrtu...

Piše Dušan Marinović, novinar

Vaše strane

MIŠLJENJA I ZAPAŽANJA

Pišu Stojan Đorđević, Katarina Lakičević, Nikola Dakić, Bratislav i Aleksandar Milošević

Naša tema: Perspektive konjarstva u nas

LAKIM KASOM DO CILJA

Konjarstvo, kao grana stočarstva u nas, dugo je bilo u krizi. Smanjenje broja konja dostiglo je svoj vrhunac u nas pre desetak godina da bi, možda i neočekivano, taj broj u jednom trenutku počeo da raste. Da li je to bio nagoveštaj nekih novih vetrova u našem razmišljanju ili samo naše naivno verovanje da možemo uskoro postati i izvoznici vrhunskih sportskih grla, ostaje da se vidi. Tek, ovih dana stigla je krajnje zabrinjavajuća vest da danas u Srbiji nema više od 15.000 konja i da je onih punokrvnih veoma malo. Šta se to dogodilo i zašto je te najplemenitije domaće životinje u Srbiji sve manje?

Piše Dušan Marinović, novinar

PLEMENITA GRLA RETKOST

IZVOZNICI I UVOZNICI

UPOTREBA KONJSKOG MESA

Upotreba konjskog mesa, kao i mesa drugih kopitara u ishrani ljudi, datira još od najstarijih vremena. U prilog tome govore brojni zapisi i crteži u pećinama, skeletni ostaci pomenutih životinja ili njihovih predaka na kojima je evidentan termički tretman i obrada u cilju pripremnih radnji za konzumiranje.

Pišu prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić, dr I. Tadić

TOPLOKRVNE I HLADNOKRVNE RASE KONJA

EVOLUCIJA KONJA

Piše Predrag Ilić

Sport i rekreacija: Otkriva tajne podmorja (7)

PLUĆA KAO DRVO ŽIVOTA

Disanje je jedan od najvažnijih procesa za ronioca. Bez obzira da li roni "na dah" ili sa aparatom on mora dobro da poznaje način, tehniku i ritam disanja. Budući da ronjenje može da izmeni, zaustavi, uspori ili ubrza proces disanja, trebalo bi dobro da razumete šta se za to vreme dešava u vašem organizmu.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Ihtiologija: Zanimljivosti iz morskih dubina

AJKULA - SAVRŠENI UBICA ILI KUKAVICA

Prvo pravilo u susretu sa ajkulom, u našem žargonu, glasilo bi: Ne talasaj! Zaista, potrebno je sačuvati prisebnost i sasvim se umiriti. U tom slučaju ajkula može proći pored vas a da i ne oseti vašu blizinu. Rekosmo, ona je gotovo slepa životinja. U tom slučaju pazite da vas ne "očeše" jer njena koža, poput najoštrije šmirgle može naneti ozbiljne povrede... Ali, treba zapamtiti: Našavši se dva puta u istoj situaciji ajkula se neće istovetno ponašati. Ona je nesposobna za osvetu ili bilo kakva druga osećanja. Njena minorna inteligencija je kočnica za iole logično ponašanje. Zato uvek budite oprezni i, za razliku od gotovo svih drugih morskih životinja - jedino u njoj nikada nemojte tražiti prijatelja.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Akupunktura

MEDICINA RAVNOTEŽE I SKLADA

Akupunktura kao metod lečenja star je nekoliko hiljada godina, ali po svemu sudeći, to je i medicina za 21. vek – kaže dr med. Dobrivoje B. Olćan, neuropsihijatar i akupunkturolog koji je posle završene Međunarodne škole za tradicionalnu medicinu i akupunkturu u Beogradu svoje usavršavanje nastavio i potvrdio u Pekingu

Piše Marija Vuksanović

Ptice kućni ljubimci

ARA I KAKADU PAPAGAJI

Ara su najveće vrste papagaja i veoma lepe boje. Potiču iz šuma srednje i južne Amerike, a ima ih više vrsta. Najpoznatiji su: svetlocrvena araili arakanga, zelonokrila ara, žutoprsa ili modrožuta ara, modra ili plava ara i vojnička ara. Kakadu su vrlo snažni papagaji, zdepastog tela, snažnog kljuna, a mnogi imaju interesantnu ćubu na glavi. Toj vrsti papagaja pripadaju žutoćubasti kakadu, molučki, beloružičasti i mali ružičasti kakadu. Lako ih je pripitomiti i privrženi su ljudima pa lako uče i ljudski govor.

Piše inž. Borivoje Vasić

Životinjsko carstvo: Jež

DETEKTIV SA BODLJAMA

Ježevi imaju vrlo izoštren sluh, čak bolji nego kod mačaka, pasa ili vukova. Zahvaljujući i svom izoštrenom čulu mirisa ježevi mogu da nanjuše bubu ili larvu na dubini od čak nekoliko metara pod zemljom.

Preneto iz "Politike"

Kunićarstvo

VIŠE OD HOBIJA

Kunićarstvo iz hobija donosi, pre svega, radost i zadovoljstvo odgajivaču jer odgaja lepa i topla, ljupka strvorenja koja ne traže i ne zahtevaju mnogo prostora. Zbog svojih bioloških osobina kunići i u takvim uslovima pružaju odgajivaču više nego što očekuje jer se brzo razmnožavaju, stasaju i rastu.

Piše Dragan Mandić, odgajivač

Akvaristika

COLISA LALIA

ODGAJANJE ŽIVORODNIH RIBA

Pripremio Nikola Dakić, akvarista

Teraristika - gmizavci

ZMIJE - VAŽNA KARIKA U PRIRODI

Kako razlikovati otrovnice od neotrovnica na Balkanu? Da li su sve zmije podjednako opasne  i da li je naše elementarno nepoznavanje gmizavaca sasvim dovoljno opravdanje za njihovo paranoično uništavanje - pitanja su na koja odgovore nudi naš stručni saradnik iz Sremske Mitrovice

Piše Mihajlo Stanković, biolog

Narodni običaji i verovanja

GRAB, DETELINA I ĐURĐEVAK

Na Đurđevdan se devojke kupaju na grabu ili ga jašu "da se momci grabe za njima", verovao je davno narod u Srbiji. I kravi, kojoj je trglo mleko, smatrali su naši preci, daje se grab zajedno sa mekinjama, kako bi se "dograbilo" mleko nazad...

Priprema Dragan Đuranović

Neobično povrće

KIVANO - KRASTAVAC JEŽ

Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije

(Ne)obične biljke

KIKIRIKI

Iako potiče iz tropskih i suptropskih krajeva, kikiriki se može uspešno gajiti i u našim krajevima. Evo i kako...

Piše Mile Stojilović, nastavnik (eko)biologije

Lekovito bilje

GAVEZ

Zbog brojnih lekovitih svojstava ova biljka zaslužuje da se istrgne iz zaborava. Naime, prema kazivanju naših starih, gavez je poznat kao narodni lek za lečenje rana, raznih povreda, zapaljenja kože, preloma kostiju...

Piše Milan Timotić Tor, ing

Recepti vegetarijanske kuhinje (2)

ZAPEČENE PUNJENE PAPRIKE

PASULJ BEZ MESA

TIROLSKI KROMPIR

MUSAKA OD KARFIOLA

SPANAĆ SA PIRINČEM

Ekološke inicijative

DUNAV - BEZATOMSKA REKA

Nemačka ukida klasičan super benzin

SVE ZA ČISTIJI VAZDUH

Kada se (ne)zdravo hranimo

ZAMRZNUTE NEMAČKE PICE

Piše Branko Kopunović, novinar

U NESRAZMERI

Evropsko stanovništvo predstavlja nešto više od 12 odsto ukupne svetske populacije (sa tendencijom opadanja), dok Evropa sa zemljama OECD-a troši oko 82 odsto ukupno proizvedene energije i stvara oko 70 odsto otpada u globalnim razmerama. Standard života između zemalja istočne i zapadne Evrope se razlikuje za više od pet puta, i dok istočna Evropa uvozi hranu za podmirivanje svojih potreba, zapadna proizvodi višak žitarica ali manjak stočne hrane koji se nadoknadjuje uvozom iz Amerike i Azije.

Piše Nikola Ille dipl. inž

Nagradna igra Nature

.......

Natura Online (22.1.2009)