NATURA 23 naslovna 

Natura broj 23, mart 2001, strana 52, format A4, PDF izdanje, cena 60,00 RSD, za inostranstvo 0,90 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,90 €, preko PayPal-a: 

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije. 

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 60,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde 

Iz sadržaja broja 23:

Umesto uvodnika

OSNOVAN NOVI JKS

Piše Dušan Marinović, glavni urednik

Lovna kinologija: Mala škola velike obuke (13)

UTICAJ ANATOMIJE NA STIL RADA ENGLESKOG SETERA

Anatomija, odnosno struktura kostura engleskog setera, smatra se vrlo važnim elementom koji utiče na stil rada te rase. Struktura kostura je i nezaobilazan element estetike i visokog ugleda njegovog trka. Ovim tekstom pokušaćemo to i da objasnimo.

Piše Zoran Lj. Milić, kinološki sudija za rad i oblik lovačkih pasa

Istraživanje

VELIKA KINOLOŠKA ANKETA

NATURA pokreće novu akciju. Svesni da samo komunicirajući sa našim čitaocima možemo praviti dobru i korisnu novinu, Redakcija je rešila da raspiše "kinološki referendum" u kojem biste vi, naši čitaoci, odredili smernice Magazina u tom segmentu. Vaše odgovore ćemo pažljivo proučiti i kada na našu adresu pristigne pristojan broj vaših odgovora (zato požurite!), na ovim stranicama objavićemo sumarne rezultate ankete. Svakom od učesnika ankete, ako ostavi svoj email, poslaćemo lično rezultate završene ankete.

Ovo je prva od nekoliko naših obimnih i ozbiljnih anketa koje planiramo da sprovedemo u narednom periodu. Na vama je, ako ste dobre volje i imate malo slobodnog vremena, da odgovorite na pitanja tako što ćete najpre celu anketu iskopirati (recimo u wordu) a potom tu zaokružiti (boldovati) samo jedan od ponuđenih odgovora za svako pitanje. Zatim, po završenom boldovanju (glasanju), iskopirajte ponovo iz worda (copy/paste) celu anketu ili je zalepite kao atačment u Outllok Expressu (ili šta već koristite za slanje vaše elektronske pošte) i sve to pošaljite na našu mejl adresu.

Anketa je potpuno anonimna ali bismo Vam bili zahvalni ako biste nam poslali svoje osnovne podatke, mada nije obavezno. Unapred hvala!

Naša tema: Velika kinološka afera i skandal

Mahmudgejt

NA KRAJU POČETKA

Afera koja je izbila pre nekoliko meseci, kada je otkriveno da je dotadašnji JKS predvođen Mohmoudom Masom Al Daghistanijem radio devet godina nezakonito, ovih dana ulazi u svoje finale. Osim što je krajem prošle godine uredno registrovan novi JKS, ovih dana je protiv dojučerašnjih kinoloških lidera i moćnika podneta i krivčna prijava u kojoj se oni terete za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje javnih isprava.

SPREMNI ZA POČETAK

Apel JKS-a svim vlasnicima i odgajivačima rasnih pasa u Jugoslaviji

BOJKOT, ALI KAKAV?

Otpor je srušio jednog, a bojkot ruši ovog našeg, kinološkog diktatora! Naš zajednički bojkot svih kinoloških manifestacija koje organizuje Mahmud Al Daghistani i njegova klika, posvećujemo našim kinološkim velikanima svetskog glasa: pokojnom profesoru dr Slobodanu Pavloviću (član Komisije za standarde F.C.I) i profesoru dr Miloradu Tadiću (član Naučne komisije F.C.I), a koji su na bedan način, u svojoj sopstvenoj zemlji, pod izgovorom da su "eksteritorijalni" (bez svoje zemlje), surovo izbačeni iz srpske i jugoslovenske kinologije, baš kao i istaknuti srpski kinolog, odgajivač i instruktor za obuku službenih pasa Uglješa Stančić koji je, što je takođe nezabeleženo u svetskim razmerama, od strane Daghistanijeve vlasti čak doživotno izbačen iz kinologije i to samo zato što je, bez formalne dozvole KSS-a, sudio, pre petnaestak godina, u jednoj od tadašnjih naših republika - bio je samo jedan od zaključaka druge sednice Skupštine JKS-a održane 18.02.2001. na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu. Šta su još poručili srpski kinolozi na toj skupštini?

(Jedan od zaključaka druge sednice Skupštine JKS-a održane 18.02.2001. na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu)

KUĆA NA DEDINJU

PROMET OD 1,5 MILIONA MARAKA

UZGOJNA PRAVILA SE MORAJU POŠTOVATI

LIHVARSKA LOGIKA

Ekipa NATURE

Na dnevnom redu

NACIONALNI PASMINSKI KLUBOVI KONAČNO I U NAS

Nemački nacionalni klub hrtova osnovan je 1890, Nemačko udruženje odgajivača nemačkih ovčara, poznatije kao SV 1899. godine, kao i DV - klub dobermana, ADRK - klub rotvajlera i tako redom za gotovo svaku, pa i najmalobrojniju rasu u svetu, kao što su japanski terijer, afrički golokoži pas, basenji ili tibetski mastif. Nacionalni pasminski klubovi postoje, dakle, u gotovo svim zemljama Evrope i Severne Amerike, a poslednjih petnaestak godina i u razvijenijim zemljama Azije i Južne Amerike, pa i u - Južnoafričkoj Republici. Sledi logično pitanje: zašto tako nije i kod nas?

Piše Ivan Lukić

INFORMACIJE O KLUBOVIMA

Advokat Živojin Đukić

ZAŠTO SAM PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU?

Povodom Krivične prijave koju je podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Mohmouda Al Dahgistanija, Nikole Sjekloće, Dušana Nešića i Vladimira Turšića, Živojina Đukića, advokata iz Beograda, zamolili smo, u ime brojnih kinologa, da nam pojasni zašto je to učinio?

Šta nije smeo da objavi NEDELJNI TELEGRAF?

DAGISTANI, IPAK, POTPISAO 180.000 NELEGALNIH RODOVNIKA!

Kinološka košava duva sve jače, a na videlo izranjaju prljavština i trulež jednog nelegalnog kinološkog saveza i ljudi koji su ga održavali. U NEDELJNOM TELEGRAFU broj 248, od 24.01.2001. godine, na strani 19, objavljen je tekst "Ako je zarada na peharima 350.000 DM, zašto se dileri droge uopšte petljaju sa heroinom'' u kome Jovica Zakonović unosi veliku zabunu, te smo u cilju pronalaženja istine prinuđeni da reagujemo - napisao je krajem januara, u svom pismu pomenutom nedeljniku, dugogodišnji odgajivač nemačkih ovčara i kinolog Stanko Jovanović. Uz hrpu dokumenata i opipljivih dokaza, čak i onih koje je ne tako davno i sam Zakonović (pisanih njegovom rukom) obelodanio protiv Mahmuda Al Daghistanija, Stanko Jovanović je sa Aleksandrom Trifunovićem, kinologom iz Čačka, sa novinarkom "Telegrafa'' razgovarao u Redakciji puna tri sata i argumentima demantovao laži koje je u tom listu izneo Zakonović. Fotoreporter je slikao sagovornike, zabeležene su njihove reči, dokazi... Ali, tekst se, do danas, u "Telegrafu" - nije pojavio! Zbog osnovnog novinarskog pravila da je potrebno uvek čuti i drugu, a u ovom slucaju i treću stranu, a kako bi se stiglo do istine (ma koliko to puta bilo potrebno!) NATURA objavljuje ne samo integralni Jovanovićev tekst dat TELEGRAFU već i ono što je tog dana rečeno koleginici koja je, prema njenoj izjavi, tekst napisala, ali ga urednici nisu prihvatili niti objavili.

ISTINA O NJIHOVIM STATUTIMA

U ime grupe kinologa tekst i dokazni materijal predao Stanko Jovanović

Reagovanja povodom teksta "Odgajivači pasa ne ratuju nego gaje pse" u "SVEDOK"-u broj 236

JE LI JUL, PREKO PASA, UŠAO U SAVEZNU VLADU?

Zbog velikog  zanimanja koje je izazvao u kinološkoj javnosti, ali i onih koji nisu mogli da nađu SVEDOK od 23.01.2001, u kojem je objavljeno reagovanje našeg urednika na napad koji se pojavio u istom listu nekoliko nedelja ranije, u NATURI objavljujemo integralni tekst tog demantija

Piše Dušan Marinović

Iz prve ruke

KAKO JE MAHMUD PODNEO OSTAVKU?

Proteklih meseci u novinama smo mogli pročitati kontradiktorne izjave o ostavci kinološkog diktatora Mohmouda Al Daghistanija. Kao neposredni učesnik "događanja kinologa'' od 13. oktobra prošle godine, ekskluzivno za Naturu opisaću taj izuzetno lep i svetao trenutak srpske kinologije.

Jedan od učesnika 

Dokumenti

PISMO MEĐUNARODNOJ KINOLOŠKOJ FEDERACIJI (FCI)

Pismo je prevedeno na engleski i poslato za Brisel 12.02.2001. godine, a isto je poslato i na adrese svih nacionalnih kinoloških asocijacija, članicima FCI

Naš dosije

CAW - CAW STORY

Kada su preci Mongola krenuli na Kinu, 2.000 godina pre nove ere, sa sobom su vodili i velike, čupave pse. Prohujali su vekovi i mongolske najezde, a jedan od znakova da su bili tu je i čudan pas koji je nazivan mongolskim, pa tibetanskim... Ali, ostala je i legenda: kada je nastajao svet i kada su zvezde usađivane u nebo, padali su komadi neba na zemlju. Jedini pas koji je smeo da dodirne te komade neba bio je ČAU -ČAU. Zato on i danas, po drevnom predanju, i ima - plav jezik.

STANDARD

PAS  - MALI LAV

KRATKODLAKI ČAU - ČAU

NEGA DLAKA

Preveo sa italijanskog i pripremio Dušan Marinović

Veliki intervju: Jovan Antohin

NEPRIJATELJ DOBROGA JE - JOŠ BOLJE!

Kada mu je bilo 60 godina, Jovan Antohin povukao se iz aktivne kinologije shodno svom načelu da poslove treba prepustati mlađima. Ipak, veoma zaslužan za organizovanje prvih međunarodnih utakmica službenih pasa u našoj zemlji, veliki entuzijasta i jedan od pionira radne kinologije na ovim prostorima, gospodin Antohin i danas, 15 godina posle svog povlačenja sa scene, pomno prati sve što se događa u našoj kinologiji. Upoređujući ono i ovo sada vreme, Antohin predlaže "novu krv'' , više entuzijazma i - striktno poštovanje onoga što se svuda u svetu naziva - pravilom. Zato naš sagovornik, dugogodišnji i iskusni kinološki radnik, i tvrdi da je u osnovi svih uspešnih i zdravih poduhvata - dobar menadžment. Odnosno da sve moramo postaviti na osnove savremenog menadžmenta koji počiva na pet principa: planiranju, organizaciji, izboru kadra, rukovođenju kadrom i sredstvima i kontroli koja je centralno i najbitnije pitanje. Po našem sagovorniku u tome je ključ uspeha i u kinologiji.

Razgovarali Tanja Popović i Nenad Milojević

Predlozi

POSTANIMO KINOLOZI, A NE ŠARLATANI

Obožavam pse i ceo život sam sa njima. Od malih nogu imao sam stalne učitelje kinologije (roditelje veterinare) i uvek sam imao koga da pitam. Međutim, mnogi, pogotovu mladi, nemaju koga da pitaju za savet ili ako imaju, često se dogodi da dobiju poluodgovor, nedorečeno objašnjenje... Evo šta predlažem.

Piše Srđan Udovički

Nekad i sad

KO JE KINOLOŠKI SUDIJA?

Sudije American Kennel Club-a po viđenju Sarija. B. Tietjena

Preveo i pripremio Željko Šeatović

Iz naše kinološke arhive

KINOLOŠKE SUDIJE

Pojedini izlagači žale se čak i na objektivne i iskusne sudije premda oni savesno i nepristrasno obavljaju svoje dužnosti. Svakako da bi sudijama bilo najlakše da zadovolje izlagača i da steknu dobar renome i mnogo uspeha širokogrudim dodeljivanjem najlaskavijih ocena. Nažalost, ovakav se postupak nikako ne slaže sa unapređenjem rasa pasa koji treba da bude cilj svih kinologa - piše Nikola Radovanović u drugom broju časopisa "Rasni pas", sad već daleke 1957. godine. I ostale Radovanovićeve opservacije i danas su vrlo aktuelne, pa zato predlažemo da pročitate dalje tekst koji sledi.

Pripremili kinološki sudija Nenad Milojević i Tanja Popović

Rase

BERNARDINAC (2)

Komentar standarda rase velikog italijanskog odgajivača bernardinaca i kinološkog sudije dr Antonija Morsijanija

Prirpremio Milan Parlić, odgajivač 

Kinologija za početnike: Mali saveti - velika pomoć

OBAVEZA I ZADOVOLJSTVO

Pas je, kako su utvrdili nauka i iskustvo, i emotivna životinja. Osim što je inteligentan naš pas ima i svoj buran psihički život. Neki smatraju i da je njegov koeficijent inteligencije na nivou deteta od nekoliko godina starosti. Ali, pre nego što počnemo da se bavimo "višim nivoima njegove svesti'', prethodno će biti potrebno da upoznamo osnovne stvari o našem ljubimcu i da ga, pre obuke - vaspitamo i naučimo elementarnom kućnom redu. Serija tekstova i konkretnih saveta koje ćemo objavljivati prevashodno je namenjena početnicima, onima koji ozbiljno nameravaju da kupe ili su već doneli u svoj dom novog člana porodice - psa.

ŠTA DA URADIMO AKO?...

TREBALO BI DA ZNAMO...

JESTE LI ZNALI?...

Pripremio Dušan Marinović 

KAKO PREPOZNATI ZDRAVO I PROSPERITETNO ŠTENE?

Najvažniji primeri na koje pri prvom susretu sa štenetom treba da obratite pažnju. Dobro bi bilo da sa vama pođe i veterinar i da pogleda štene pre nego što uzmete rodovnik i date odgajivaču novac. Veterinar će oceniti zdravstveno stanje šteneta koje je u tom periodu (od osam nedelja) od izuzetne važnosti za dalji razvoj psa. Zato, pri poseti odgajivačima setite se ove tabele; ona vam može pomoći da izaberete zdravo i prosperitetno štene.

Pripremio Dušan Marinović

Večne dileme

DATI MU KOST ILI NE?

Prema načinu ishrane pas pripada velikoj grupi životinja - mesožderima (Carnivora). U prirodi mesožderi napadaju slabije životinje (biljojede) koje pojedu sa njihovim unutrašnjim organima. Na taj način mesožderi unose u organizaam ne samo hranljive materije već i razne fermente i vitamine, svakako - u svežem stanju. Ali, šta je sa našim domaćim psom, urbanim ljubimcem?

Piše Ana Milenković

Preneli smo za vas: Stafordski bul terijeri (2. deo)

SAGA DUMBRITON

Zanimljivu priču priznatog svetskog odgajivača stafordskih bul terieja Denija Gilmora, koju je ispričao za poljski klupski časopis "ABS", nastavljamo u ovom broju pružajući vam jedinstvenu priliku da vidite i neke od najuspešnijih pasa te rase svih vremena

Sa poljskog preveo i pripremio Šandor Berček, odgajivač

Mačke

MEJN KUN

Ova autohtona američka rasa ima verovatno najzagonetnije poreklo i genezu od svih mačaka. Iako se pouzdano zna da je šetala kanadskim i američkim prostranstvima pre više od 200 godina, ova rasa mačaka definitivan standard dobila je tek 1967. godine.

Piše Igor Vuletić

Genetika (2)

REPRODUKCIJA ĆELIJA

U prošlom broju pisali smo o položaju i građi DNK i RNK lanca, njihovoj funkciji i značaju. Kako, međutim, izgledaju tipovi ćelija u organizmu, šta je to hromozomski set, a šta replikacija DNK, molekula i ćelijski ciklus - govorimo u ovom broju.

Pripremio Srđan Udovički

Sa naših prostora: Vuk

IZMEĐU MITA I STVARNOSTI

Svoje strahove i maštu čovek je pretočio u priče. Zimske noći prekraćivane su pričama o vilama, duhovima, demonima i naravno vukodlacima, a starmajke plašile su neposlušnu decu velikim, zlim vukom koji živi u šumi i jede nevaljalu decu. Momci su mamili devojke u zagrljaj plašeći ih vukodlacima koji lutaju u potrazi za nevinim devojkama, dok su domaćice, protiv tog krvnika, vešale vence belog luka o dovratke. Domaćini su šiljili glogove koce i izlivali srebrne metke ne bi li se zaštitili od vampira i vukodlaka, tog zlog bića, nit' čoveka, nit' vuka...

Piše Srđan Udovički

ZOOLOGIJA VUKA

Broj vukova, odnosno veličina njihove populacije, direktno reguliše populacije njihovog plena. Smanjenje broja biljojeda posledično smanjuje i broj vukova kao i broj njihovih mladih. I sam čopor uklanja jedinke koje nisu sposobne za normalan život. Odstranjivanje vuka iz neke biocenoze ima zato za posledicu preveliki broj biljojeda, čime se nanosi ogromna šteta biljnom svetu. Tačnije, eliminacija bilo koje životinjske vrste iz njenog prirodnog staništa, remeti prirodnu ravnotežu te biocenoze i može je nepopravljivo oštetiti.

Piše Srđan Udovički

Pogled unazad: Kako je život nastao sam od sebe?

ZVERČICE IZ JEDNE KAPI VODE

Neshvatajući prirodne pojave, u početku, ljudi su u traganju za istinom o poreklu života, počeli da oduhovljavaju prirodu, pa se tako dugo verovalo da svaka stvar i biće imaju u sebi duh. Teorija samorođenja, kao surogat naučnog objašnjenja, dugo je bila dominatna. Ipak, trnovito traganje za smislom i pravim objašnjenjem porekla života, vremenom se i sa naučnim činjenicama, pretočilo u biologiju, a sa Luj Pasterom i u nauku koja je tvrdila da živo može jedino i nastati iz živog. No, kako je čovečanstvo od duhova, demona i nimfi, preko morskih i šumskih božanstava ipak došlo do biologije i Levenhukovih "zverčica u samo jednoj kapi vode"? Pa, mukotrpno, naravno...

Pripremio Srđan Udovički (inspiracije, ilustracije i biografski podaci preuzeti iz knjige "Zagonetka života" S. V. Safanova)

Zanimljivosti iz sveta: kućni ljubimci

DŽEMPER OD PSEĆE DLAKE

Fenomeni životinjskog sveta

JAGUAR HIPNOTIZER

Naučnici otkrili još jedan virus koji prenosi krpelj

OPASNOST, KRPELJ U TRAVI!

Osobe i naše kućne ljubimce koje je ujela ova opasna mala životinja mogu da obole od čak - osam bolesti!

Ruski ogled

I MRAVI ZNAJU DA BROJE

Insekti lako nalazili granu sa sirupom mada nisu mogli da slede miris

VLASNICI PASA POSTAJU "ČUVARI"

Oglasi & Reklame

........