utorak, jun 02, 2020

 

MAHMUD AL DAGHISTANI

Volim lakoverne kinologe!

Po Dagistanijevom najnovijem "predlogu'' ništa se neće, ne treba i ne može menjati! A prevareni kinolozi? U početku će se nadati, neko će se možda javno pobuniti i biti odmah ućutkan nekim obećanjem ili pretnjom, pa će gunđati samo sebi u bradu. Ali to neće nikom smetati, jer Dagistani će i dalje sprovoditi svoje.

Piše Slavica Marinović

Situacija u kinologiji je sledeća: S jedne strane kinološka društva i još ko zna koliko stotina, pa i hiljada kinologa, nezavisnih od svojih društava, opravdano zahtevaju da se izvrši reorganizacija kinologije u skladu sa evropskom organizacijom (da osnov organizovanja budu pasminski klubovi). S druge, imamo samozvani JKS, koji ne može da bude savezna asocijacija kinologa jer nije registrovan u Saveznom ministarstvu pravde, i KSRS koji rade po nalogu jednog čoveka, sekretara samozvanog JKS-a, a istovremeno i sekretara Upravnog odbora KSRS i predsednika BKD-a, Mahmuda al Dagistanija, koji sprovodi svoju volju obećanjima (koja često ne izvršava), udeljivanjem mrvica svojim poturicama, pretnjama neistomišljenicima i, ako zatreba - napadima na njih.

Jednom rečju, Al Dagistani je poslednji "staljinista". Dagistani, suočen sa legitimnim zahtevima kažnjava "izgrednike'', pa čak i one koji se ne bave kinologijom, i istovremeno obećava promene. Kako?

Prema predlogu Dagistanija: "Uzeće se u razmatranje predlog o formiranju pasminskih klubova (a što je i bio i ostao osnovni zahtev "izgrednika''- prim. aut) u okviru kinoloških društava (to nije! - prim. aut). Oni, međusobno, mogu da naprave jugoslovenski klub, formiraju svoje predsedništvo koje će da vodi stručni rad određene rase. Sve svoje zaključke, predloge i smernice, za budući rad u okviru određene rase, upućuju Stručnoj komisiji JKS, a sve u skladu s normativnim aktima JKS" ("Odbijene optužbe", ZOV, br. 426 od 17.11.2000).

Šta to znači?

Za lakoverne kinologe "Dagistani je odobrio klubove" (osnovni zahtev "izgrednika'- prim. aut). Ali pošto su oni lakoverni oni neće da shvate da im Dagistani opet baca prašinu (ili pesak) u oči, jer već, kao što je poznato, postoje tako formirani klubovi, ali kao sekcije kinoloških društava! Sada se samo uvodi kategorija predsedništva pasminskih klubova, ali...

Klubovi neće imati svoje uzgojne knjige, niti svoja sredstva i neće moći da samostalno donose odluke o svom radu jer, samozvani JKS će i dalje, u njihovo ime, donositi odluke, izdavati rodovnike pod svojim uslovima, a da niko neće znati koliko i kome; i dalje će određivati cene rodovnicima i od toga uzimati 75 i više posto za svoje potrebe (koje?).

Po Dagistanijevom najnovijem "predlogu'', ništa se neće, ne treba i ne može menjati! A prevareni kinolozi? U početku će se nadati, neko će se možda javno pobuniti i biti odmah ućutkan nekim obećanjem ili pretnjom, pa će gunđati samo sebi u bradu. Ali to neće nikom smetati, jer Dagistani će i dalje sprovoditi svoje.

Šta nam je, dakle, činiti?

Da li pristati da neko i dalje napola sluša naš glas i sprovodi svoje ili, s obzirom na to da nemamo nacionalnu kinološku organizaciju, da li je pametno da je napravimo sami? Onu pravu, po evropskim merilima?

..........

Natura br. 22 - Specijalno izdanje (decembar 2000)

Natura Online (20.3.2009)