ponedeljak, jun 01, 2020

 

NOVI PROPISI

U Beogradu ograničeno šetanje pasa bez povodnika

povodac-obavezan-u-beogradu

Vlasnici će moći da pse slobodno - bez povodnika, izvode u park i na druge javne zelene površine od 22 sata uveče do devet sati ujutro - tokom letnjeg računanja vremena, odlučili su 21. septembra odbornici Skupštine grada Beograda

Izvor: Beta, Emg.rs

Tokom zimskog računanja vremena, vlasnici će svoje pse moći da izvode u parkove i na druge javne zelene površine slobodno - bez povodnika, od 20 sati do deset časova ujutro.

Prema donetoj Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, u neposrednoj blizini škola, vlasnici mogu da šetaju pse bez povodnika od 22 do 7 i 30 sati.

Slobodno puštanje pasa zabranjeno je u delu parka i druge javne zelene površine u kojem je uređeno dečje igralište i u delovima gde je zasađeno cveće.

Kako je odlučeno, zabranjeno je držanje pasa i mačaka, kao i njihovo ostavljanje bez nadzora vlasnika na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu.

Psi i mačke mogu se, međutim, držati u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, sušionica, prostorija za smeštaj opreme...), ali uz saglasnost ostalih stanara.

Prema odluci, vlasnik može da psa ili mačku uvede u lift stambene zgrade ukoliko je lift prazan, a tada, kao i na stepeništu i hodniku zgrade pas mora da ima povodac.

Egzotične i divlje životinje koje se drže kao kućni ljubimci, zabranjeno je izvoditi na javne površine i van prostora u kojem borave, osim prilikom promene mesta boravka i odvođenja kod veterinara - i to u odgovarajućim transportnim kutijama, prilagođenim životinji.

Na teritoriji centralnih gradskih opština (Vračar, Savski venac i Stari grad), kako je odlučeno na nedavnoj sednici Skupštine grada, ne mogu se držati kopitari, papkari, živina i kunići.

..........

NAKNADA ZA UJED PSA-LUTALICE DO 25.000 DINARA

Građani koji nadležnima prijave da ih je ujeo pas-lutalica, mogu da traže od Grada Beograda naknadu od 5.000 do 25.000 dinara ako imaju lekarsku potvrdu i pozitivno mišljenje stručne komisije, rečeno je u Komisiji za naplatu štete od ujeda pasa lutalica - saopštava Beta.

Za naplatu štete neophodan je izveštaj lekara-specijaliste iz Pasterove ambulante ili Infektivne klinike u Beogradu. Kako je rečeno, novac se isplaćuje u roku od mesec dana ako nema žalbi na takvu odluku.

Broj napada pasa-lutalica manji je nego prethodne godine, navode u Komisiji, dok iz organizacija za zaštitu životinja ukazuju na to da imaju saznanja i o pokušajima zloupotrebe naplate ujeda pasa-lutalica. Prema podacima Komisije, ove godine su podneta 804 zahteva za naknadu štete, a postignuto je 388 vansudskih poravnanja zato što se veliki broj prijava odnosi na incidente koji su se dogodili prethodnih godina.

..........

Natura Online (27.9.2011)