subota, jun 06, 2020

 

KINOLOGIJA ZA POČETNIKE: MALI SAVETI - VELIKA POMOĆ (2. deo)

Šta da uradimo ako...

stene ovcara 1a

... se ispostavi da pas kojeg smo kupili preko oglasa, još dok je bio štene, ne odgovara rasi? Imamo li pravo tada na povraćaj novca ili ne?

  • U takvim slučajevima imamo pravo da psa vratimo odgajivaču i da dobijemo svoj novac nazad, kao i u slučajevima kada se pouzdano utvrdi da je rodovnik psa falsfikovan i da ne odgovora stvarnom stanju stvari, kao i onda kada se pouzdano utvrdi da je odgajivač znao za određene (diskvalifikacione) nasledne mane roditelja psa, a prilikom prodaje štenata nije želeo da nam ih saopšti.

Pripremio Dušan Marinović, urednik

... odgajivač od koga želimo da kupimo štene, neće da potpiše s nama ugovor u kojem će garantovati da naš ljubimac neće imati diskvalifikacione nasledne mane kao što su displazija kukova, predgriz, podgriz ili kod mužjaka nespuštanje testisa u skrotum?

  • Ništa! Od takvog odgajivača nemojmo uzeti štene. Potražimo drugog koji će i pismeno garantovati da će naš ljubimac biti pre svega zdrav pas i da će odgovarati standardu za tu rasu.

... naš pas nekog ujede, a nije vakcinisan protiv besnila?

  • Tada ćemo, kao vlasnici psa, imati silnih problema. Prema zakonskoj regulativi svaki pas stariji od četiri meseci mora se obavezno u toku godine jednom vakcinisati protiv te neizlečive i opake bolesti. Zato, ne odlažimo vakcinaciju psa protiv besnila! To možemo uraditi u svakoj za to, od nadležnih veterinarskih organa, ovlašćenoj veterinarskoj ustanovi. I još nešto: ne zaboravimo da uzmemo od veterinara potvrdu sa pečatom da nam je vakcinisao psa protiv besnila. Tu potvrdu moramo obavezno imati i kada budemo izvodili psa na izložbe i ukoliko, nedajbože, slučajno ili namerno, pas nekoga ujede.

... naš pas, prilikom šetnje bez povodnika ili sam, našavši se u nekom dvorištu, napadne komšijsku živinu ili druge domaće životinje i pritom napravi štetu?

  • U takvim slučajevima vlasnik domaćih životinja koje su napadnute, a što se događalo, može čak i da ubije našeg psa ukoliko je ušao u njegov posed. Ono što nam, kao najbezbolnija varijanta sledi, jeste potpuna nadoknada štete komšiji te je zato potrebno da našeg psa (pre svega lovačkog) naučimo da živina nije prepelica, jarebica, fazan... ali i da ga, ako su lovački nagoni kod njega jači i od kazne, držimo vezanog ili na povodcu.

... imamo vrlo ujedljivog i zloćudnog psa u dvorištu?

  • Kao prvo, na ulazu u stan ili dvorište, odnosno kapiji, moramo istaći vidljiv natpis "Čuvaj se psa" kojim ćemo neupućene obavestiti da imamo opasnog i ujedljivog psa. Kao drugo, takvog psa moramo, bez obzira na stavove raznih društava za zaštitu životinja, držati u ograđenom prostoru ili vezanog tokom dana. Kako zakon nalaze, takvog psa u toku noći ne smemo puštati van dvorišta kako ne bi ugrozio prolaznike.

... nam nestane pas iz dvorišta?

  • Najpre, ma koliko ta činjenica šokantno delovala u prvom trenutku na nas, pokušajmo da se smirimo i da mirnim, a nikako ljutitim i oštrim glasom dozovemo psa koji se, možda, sklonio u neki skriveni deo dvorišta. Stalnim prijatnim glasom pokušajmo da ga dozovemo ili pronađemo u okolnim ulicama, a ako nam ni to ne uspe, jedino nam preostaje da odmah damo oglas na lokalnom radiju, obavestimo komšije, prijatelje i rođake o nestanku ljubimca. Ukoliko je pas obeležen (mikročipovan) ili ima metalnu pločicu na ogrlici (na kojoj su ugravirani osnovni podaci i naš telefon, a što malo ko u našoj sredini iz nepoznatih razloga čini), nalaženje odlutalog psa neće predstavljati problem. Zato, osim dobrog obezbeđenja sopstvenog dvorišta, potrudimo se i da naš pas bude propisno obeležen i da ima izgraviranu pločicu na ogrlici. U suprotnom, suze koje će vaša deca roniti za nestalim psom ništa neće moći da zaustavi, čak ni kupovina novog ljubimca.

(Nastaviće se)

...........

Natura broj 23 (mart 2001)

Natura Online (21.4.2009)