KUĆNI LJUBIMCI

Kako da naučimo psa da legne

ABM 114 str 56

Cilj ove vežbe jeste da na naš zvučni ili vizuelni znak pas iz sedećeg stava (ili još bolje pokreta) legne i ostane u tom položaju dok ga ne odvedemo ili pozovemo. Glasovni znak u ovoj vežbi je LEZI ili MESTO, a vizuelni znak je pokret naše ispružene ruke prema zemlji...

Piše Dušan Marinović (Agrobiznis magazin br. 114)

Da bismo naučili psa da legne potrebno je da ga, dok stojimo, našom desnom rukom pritisnemo na leđa, odmah iza grebena, a levom rukom na krsta (sapi). Istovremeni pritisak na ove dve tačke primoraće psa da legne. U trenutku pritiska izgovorimo odlučnim glasom LEZI ili MESTO.

U početku, neka nam ruke ostanu na psu a pri svakom njegovom pokušaju da se podigne na noge tu nameru treba da suzbijemo energičnim pritiskom na njegova leđa i nešto jačim čujnim znakom. 

Ima slučajeva kada se „mekši” pas, pri tom našem delovanju, samo izvrne na leđa i tako ostane. To ne treba da nas brine jer ćemo kasnije takvo njegovo ponašanje ispraviti vežbom, odnosno on će pravilno leći na zemlju tek kad se uveri da mu od našeg pritiska na leđa ne preti nikakvo zlo. 

Ima, međutim, i „tvrđih” pasa koji će se veoma opirati ovoj vežbi. Oni će se čvrsto odupirati, sa sve četiri noge, pokušaju da ih primoramo da legnu, bez obzira na primenjenu silu. U tom slučaju može nam pomoći povodnik kojim ćemo podići glavu psa što više, a pritisak naših ruku neka deluje ne samo na dole već i nešto unazad, tj. prema zadnjem delu psa. 

Istovremeno, prema pokazanom otporu psa podešavajmo i jačinu pritiska naše ruke i budimo uporni. Ali, nemojmo nikada da sebi dozvolimo da nas takvo tvrdoglavo ponašanje psa, koji uporne neće da legne, iznervira. 

Pogotovo nemojmo tada da primenjujemo brutalnu silu ili da bacimo grubo psa na zemlju! To će kod njega izazvati rezignaciju pa i strah od naše ruke i efekat primene te prekomerne sile može da bude kontraproduktivan. 

Ali, šta ako ništa od ovog opisanog "ne upali"?

O tome u narednom broju…

P. S. U štampanom izdanju potkrala se greška pa je objavljen slučajno naslov iz prošlog broja Magazina... 

.....

Natura Online (14.8.2020)

Agrobiznis magazin broj 114, avgust 2020, strana 56

(Iz digitalne knjige Dušana Marinovića "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")