KUĆNI LJUBIMCI

Doslednost u obuci pasa

ABM 100 str 56

Većina pravila u dresuri, posebno ona koja se tiču vežbi poslušnosti i osnovnog kućnog vaspitanja, primenjuju se podjednako na sve rase i pse. Neka pravila, ali manja važna ili specifična, mogu se primeniti za pojedine slučajeve ili posebne pse. Međutim, najvažnije je, na početku, znati baš to da nema gore obuke od - nedosledne obuke! 

Piše Dušan Marinović / Foto: Goran Šarenac / Agrobiznis magazin, broj 100, strana 56

Pre početka obuke treba da znate da, iako veoma inteligentan kao životinja, pas može imati ograničenu moć koncentracije pa će vam, ponekad, biti potrebno dosta strpljenja u radu sa njim. 

Istovremeno, većina pasa odlično će reagovati na vašu doslednost i pozitivno pojačanje u vežbama. Obuka će još više poјačati vašu dominantnu poziciju u odnosu na njega (što je dobro, naravno!) a, s druge strane, on će uživati u vežbama i radu jer je u društvu sa vama. 

Na pitanje da li je teško dresirati psa nije lako i jednostavno odgovoriti. Jer, svaki pas je posebna individua i ličnost, a i svaka rasa pasa ima svoje vrline i mane. Na primer, neke se rase lakše obučavaju (nemački ovčari, malinoe, pudle itd ) a neke malo teže. No, i ovo treba shvatiti uslovno jer i u okviru same rase postoje izuzeci (koji i potvrđuju ovo pravilo!) 

S jedne strane obuka psa je laka i zabavna jer on, u principu, voli da radi i bude u društvu sa čovekom. Otežavajući momenat može da bude taj što su neki psi veoma aktivni i energični pa im često jurnjava po dvorištu više prija nego da nauče da ostanu na mestu. Ta njihova velika energija može da predstavlja problem jer takvi psi ne mogu da se dovoljno skoncentrišu na lekciju i konkretnu vežbu. 

I tvrdoglavost psa može da vam „zagorča” život za vreme obuke pa to shvatite kao deo svoje „žrtve” koja će biti neminovna tokom ovog perioda. 

Ne samo teorija već i praksa u obuci pokazuju da pas najbolje napreduje u vežbama koje su fokusirane na doslednosti i pozitivnom pojačanju. Ali, bez vaše upornosti i čestog ponavljanja vežbi sa psom neće biti napretka pogotovu ako je pas tvrdoglav pa stvari radi onako kako to njemu više odgovara. Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da mnogi psi, kada nešto zaista nauče, to ne zaboravlja lako. 

Šta znači biti dosledan u obuci? 

To znači da treba da budete stvarno dosledni u onome kako i čemu učite psa

Doslednost se odnosi i na način na koji mu izdajete naredbe. Ako mu prvi put naredite SEDI, tihim, kratkim, odlučnim i jasnim tonom, tako treba da „zvuče” i sve ostale naredbe SEDI koje mu budete izgovarali ne samo tokom vežbi već i za vreme celog njegovog života. 

Takođe, kada radite sa psom na njegovom lepom ponašanju treba da sve vreme primenjujete sva pravila i naredbe koje se odnose na to. To znači da ne smete jednog dana da mu nešto zabranite a da mu sutra to isto dopustite, bez obzira kako to, možda, u nekom trenutku vama izgledalo nebitno. 

Znači, nema gore obuke od - nedosledne obuke! 

.........

Natura Online (4.7.2019)