ponedeljak, maj 21, 2018

 

POSLASTICE

Medena pita

Od brašna, praška za pecivo, meda, šećera, jaja i margarina umesite glatko testo i ostavite da malo odstoji. Podelite testo na četiri dela i na prevrnutom plehu ispecite kore. Za fil skuvajte mleko sa šećerom, sklonite sa vatre i umešajte brašno. Dobro umutite da razbijete grudvice i kuvajte još malo da se fil zgusne. Kada se ohladi umešajte umućen margarin.  Svaku koru namažite džemom od malina, pa filom. Poslednja kora se ničim ne premazuje. Ostavite kolač da prenoći, a sutradan ga obilno pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i ukrasite džemom od malina.

Piše Vlastimir Spasić

Sastojci za kore:

  • 2 jaja
  • 4 kašike meda
  • kašičica praška za pecivo
  • 60 ml mleka
  • 60 g stonog margarina
  • 180 g šećera
  • 550 g brašna

Sastojci za fil:

  • 200 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 80 g šećera
  • 180 g stonog margarina
  • džem od malina
  • šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, praška za pecivo, meda, šećera, jaja i margarina umesite glatko testo i ostavite da malo odstoji.

Podelite testo na četiri dela i na prevrnutom plehu ispecite kore.

Za fil skuvajte mleko sa šećerom, sklonite sa vatre i umešajte brašno. Dobro umutite da razbijete grudvice i kuvajte još malo da se fil zgusne. Kada se ohladi umešajte umućen margarin.

Svaku koru namažite džemom od malina, pa filom. Poslednja kora se ničim ne premazuje.

Ostavite kolač da prenoći, a sutradan ga obilno pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i ukrasite džemom od malina.

Prijatno!

..........

Natura Online (4.7.2009)