SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Vreme promena

Lovci su tek krenuli u obračun sa nesposobnim ili kriminalu sklonim ljudima u svojim redovima, a procedura utvrđivanja nacrta novog zakona je pri kraju. Ko će zastupati interese lovaca, ako se zna ko su i kako izabrani predstavnici, kada se zna da bi mnogi od njih voleli samo nove ljude (čitaj: sebe) na funkcijama, a stari sistem "alajbegove slame". Tu su i javna preduzeća koja preko svojih lobista pokušavaju da se omrse kolačem koji lovci skupo plaćaju...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Oktobar je počeo sa neuobičajeno visokim temperaturama, da bi se nastavio snegom. Otvaranje glavne lovne sezone, sredinom meseca, verovatno će proteći uz kišu i ne baš uobičajeno raspoloženje. Mnogo manje se priča o divljači, vegetaciji, pripremama, a više o problemima.

Lovci su tek krenuli u obračun sa nesposobnim ili kriminalu sklonim ljudima u svojim redovima, a procedura utvrđivanja nacrta novog zakona je pri kraju. Ko će zastupati interese lovaca, ako se zna ko su i kako izabrani predstavnici, kada se zna da bi mnogi od njih voleli samo nove ljude (čitaj sebe) na funkcijama, a stari sistem "alajbegove slame". Tu su i javna preduzeća koja preko svojih lobista pokušavaju da se omrse kolačem koji lovci skupo plaćaju.

Bar na prvi pogled, a posle našeg pisanja, obećavaju angažovanja predsednika LSS Zorana Popovića i funkcionera resornog ministarstva Dušana Pajkića. Naime, 13. oktobra sednici Upravnog odbora LSS, koja je bila posvećena novom zakonu, prisustvovao je predstavnik ministarstva.

Samo dan kasnije, u svom kabinetu, gospodin Pajkić mi je rekao da Ministarstvo neće dozvoliti zakonska rešenja na štetu lovaca, kao i da će aktivno učestovati na pravljenju nacrta statuta LSS. Prakse samo protokolarnog prisustva Skupštinama LSS, više neće biti, a lovci će konačno moći da traže pomoć od države - ministarstva.

Lepo zvuči i spreman sam da verujem u ova obećanja, samo, mladi su to ljudi, puni pozitivne energije, ne znaju kakav su kadar nasledili i na šta su oni sve spremni.

Naš istraživački tim zna, a zna i kako i čime se obračunati. Potrebno je da pratite naše tekstove, šaljete nam podatke i pripremajte teren za promene lovačkih rukovodstava na svim nivoima. Za saniranje stanja u lovstvu i primenu novog zakona, potrebni su drugačiji ljudi.

.........

Glas javnosti (18.10.2009)

Natura Online (19.10.2009)