subota, jun 06, 2020

 

SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Novi Statut

Lovci najavljuju za jesen skup konačnog obračuna, ali strah da će preuzeti svoju organizaciju i zavesti red, polako prolazi. Stratezi prljavih poteza koji su naše lovstvo doveli na niske grane, počinju da guraju ideju o regionalizaciji koja, u ovim okolnostima i sa ovakvim mentalitetom, može samo da dotuče Lovački savez Srbije, a prljavi igrači će se brzo skućiti kod još prljavijih tajkuna.

Piše Slavoljub Dragišić

 

Poslednju šansu predsednik LSS-a Zoran Popović ima u organizovanju otvorene tribine na kojoj bi se utvrdile smernice statutarnoj komisiji. Dosadašnja naopaka praksa je da tim pravnika napravi nacrt, to onda ide na javnu raspravu, umesto da se iznete dobre ideje, pravno uobliče.

Tribina lovaca koji znaju i hoće da pomognu nevezano za delegatski, prijateljski ili interesni princip, mora da ukaže na nepravilnosti i predloži izmene onih delova Statuta koji su do njih doveli. Osavremenjivanje i usklađivanje sa promenama državnih akata se podrazumeva.

Posebna pažnju bi trebalo posvetiti problemu stručne službe LSS, jer značajni deo tumačenja Statuta i pravilnika, kao i primene u praksi koja je dovela do niza zloupotreba i ovakvog stanja u srpskom lovstvu, potiče odatle.

Neverovatne plate, nerad, tezgarenja umesto stručne pomoći, izvrtanje činjenica, skrivanje informacija, nejasna knjiženja, kadrovisanje i slično moraju da prestanu.

Izmenama Statuta i pratećih pravilnika se to može postići, ali i hitnim raspuštanjem i ponovnim izborom komisija Upravnog odbora. Naime, analiza kadrovskih rešenja za ove komisije ukazuje na čudne kriterijume i liči na namirivanje "dugova“ i učvršćivanje kvazi moći kroz stalne kontakte na terenu.

Pošto je dosta toga javno razotkriveno, ne smemo dozvoliti da lovce i udruženja obilaze (ponovo o našem trošku) oni koji su nas ojadili, da lobiraju i dele panflete i ponovo uspostavljaju kriminalni lanac.

..........

Glas javnosti (5.7.2009)

Natura Online (7.7.2009)