LOVAČKA ISKUSTVA

Zimski lov na divlju svinju

divlja-svinja-na-pojilu

Lov na svinju zimi ne zahteva od lovca apsolutno poznavanje terena kao u letnjim uslovima, već treba obratiti više pažnje na navike divljači u ovom godišnjem dobu. Na primer, divlje svinje zimi ne ostaju mnogo u mestu kada ih psi pronađu, već skoro uvek pokušavaju da pobegnu. Izuzetak pravi samo jaki vepar...

Piše Zoran Stošić - Stole

Divlje svinje u zimskim uslovima gotovo uvek treba tražiti u gustim neprohodnim četinarskim šumama tj. boracima i jelovim šumama ili u veoma gustim listopadnim šumama, često prošaranim gustim trnjakom, ali gotovo uvek na južnoj strani planine gde ne duva jak severni vetar.

Kada krenemo u planinu (južnom stranom) gledamo da li ima tragova divljači; ako se tragovi nađu i ustanovi se da se "dira taze" (što je veoma lako u snegu) grupa se razdvaja i planina se "opseče". Nekoliko lovaca sa psima ostaje na tragu dok druga grupa polako polazi uz planinu (ali nikako po tragu divljači) da vidi da li su svinje otišle ili su ostale u šumi.

Ako je divljač ostala u šumi (što je opet lako utvrditi zbog snega) javlja se toki-vokijem i vodiči puštaju pse na trag. Zimi psi vrlo brzo nađu divljač i lov počinje.

Divlje svinje zimi ne ostaju mnogo u mestu kada ih psi pronađu, već skoro uvek pokušavaju da pobegnu. Izuzetak pravi samo jaki vepar samac koji, i pored dosadnih pasa, neće da se pokrene pa biva odstreljen u mestu.

Podjednake šanse za pucanj na divljač zimi imaju i lovci u zasedi i lovci vodiči pasa, jer svinje uvek legnu i okrenu se prema mestu odakle su došle. Zbog toga postoji velika verovatnoća da se vrate po istom tragu odakle su u šumu ušle.

Pošto zimi psi veoma lako pokreću divljač po lavežu zaključujemo gde se divljač kreće te se divljč "preseče" i ostreli. Ako se slučajno dogodi da svinje izađu iz obruča bez mogućnosti za pucanje ili zbog velikog broja divljači u čoporu nije moguć odstrel, onda za lovce nastaju najnezgodniji trenuci u lovu. A to je čekanje tvrdoglavih pasa koji zbog "lepog vremena" znaju veoma uporno i dugo da gone divljač.

Neki od najupornijih lovaca i najvećih zaljubljenika u lov znaju da odu po tragu u nadi da će psi negde stići i zaustaviti divlje svinje i tako im pružiti mogućnost za još jedan nazaboravan lovački doživljaj.

Neretko se događa da uporni psi "okrenu" divljač i vrate je do lovaca te tako daju svom vlasniku još jednu mogućnost za hitac. A to se, nama lovcima iz Knjaževca, koji lovimo na predivnim obroncima Stare planine, Tupižnice i Device - često događa.

.........

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (9.3.2011)