utorak, april 07, 2020

 

ZA VETERANE LU "ŠUMADIJA" ORGANIZOVANI DRUŽENJE I LOV

Zec i fazan za dobro raspoloženje

lovci-veterani

Lovci LU "Šumadija" su, poštujući lepu tradiciju, na početku lovne sezone na zeca i fazana, na potezu Prilike, organizovali druženje i lov za počasne lovce-veterane, one koji imaju više od 40 godina lovačkog staža, kada su evocirane uspomene iz lovova i radnih akcija u lovištu

Piše Dušan Stanojević

Prema rečima Ljubiše Petrovića, i danas aktivnog člana i predsednika Nadzornog odbora LU "Šumadija", lovci su nekada "mobama" izgrađivali lovno-tehničke objekte (čeke, spomen-česme, solišta i lovačke kuće), prihranjivali divljač u vreme jakih snegova, gradili fazanerije u Rogotu i Šumaricama.

Danas se tu nalazi ogledna fazanerija - dobar primer za celu Srbiju. Kapaciteta je više od 35.000 komada, od čega dobar deo ide drugim lovačkim udruženjima, a ostaje i za komercijalni lov i popunjavanje lovišta. Ove godine je u lovište pušteno više od 4.000 fazana.

U fazaneriji se na stručan način, uz konsultovanje najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, vrši i "obnavljanje krvi", unošenjem fazanske divljači iz svih krajeva Srbije, što je doprinelo kvalitetu i održivosti vrste.

Proteklih godina u lovište je pušteno i više od 200 primeraka zečije divljači, a u tom periodu ograničen je njegov lov, što se pokazalo kao dobar potez.

Toma Vasiljević, doajen ovog udruženja, kaže da je najvažnije za lovstvo regrutovanje mladih članova "čijom edukacijom ćemo imati i zaštićeno lovište i nastavak svega što smo nasledili i sačuvali za njih".

Bilo je šala, ali i suza, jer neki se ove godine nisu pojavili na zbornom mestu. Mnoge je "ganula" pažnja mlađih lovaca, posebno kada je Zoran Maksimović, ispred ekipa sportskih strelaca, najstarijim lovcima Milanu Petronijeviću i Bogdanu Maksiću (rođeni 1927. godine) poklonio po jednog odstreljenog zeca i fazana, uz želju da ne izostanu naredne godine.

.........

Glas javnosti (1.11.2009)

Natura Online (2.11.2009)

{jcomments off}