Recepti sa gljivama: posne suve paprike punjene suvim vrganjima
Kako je vreme posta evo jednog posnog jela. Danas sam ga spremao i nije uopšte loše. Dovoljno je dobro da se uz njega može piti vino, laganije crno ili roze. Možete ga isprobati...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- 12 suvih paprika
- struk praziluka
- glavica crnog luka
- dve šargarepe
- manja glavica celera
- 4-5 čena belog luka
- šolja pirinča
- 50 g sojinih ljuspica
- 20 g suvih vrganja
- ulje
- so i biber
- začin od suvog povrća.
Priprema:
U toploj vodi namakati paprike dva do tri sata. U drugoj posudi, u dve šolje vode, natapati sojine ljuspice i suve vrganje.
Naseckani luk i praziluk, sa narendanim šargarepama i celerom, upržiti na ulju i maslacu uz dodatak soli i bibera. Kada povrće omekša skloniti sud sa vatre.
U drugom sudu na ulju (bolje maslinovom) upržiti pirinač oko deset minuta, dodati soju i vrganje zajedno sa tečnošći u kojoj su namakani. Dodati kašikicu soli i naliti sa dve šolje vode. Sjediniti sadržaj dve posude i dodati začin i sitno seckani beli luk, pa skloniti da se malo prohladi.
Paprike očišćene od semena puniti smesom i slagati u vatrostalni (bolje zemljani) sud koji je prethodno nauljen. Naliti sa malo vode (može i isprani sud u kome je bila smesa za punjenje). Ako je preteklo smese za punjenje sipati je pored paprika.
Zapeći u rerni na 200 stepeni Celzijusovih oko 40 minuta.
Prijatno.
Natura Online ( 5.4.2011)