Recepti sa gljivama: posne suve paprike punjene suvim vrganjima

Kako je vreme posta evo jednog posnog jela. Danas sam ga spremao i nije uopšte loše. Dovoljno je dobro da se uz njega može piti vino, laganije crno ili roze. Možete ga isprobati...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 12 suvih paprika
  • struk praziluka
  • glavica crnog luka
  • dve šargarepe
  • manja glavica celera
  • 4-5 čena belog luka
  • šolja pirinča
  • 50 g sojinih ljuspica
  • 20 g suvih vrganja
  • ulje
  • so i biber
  • začin od suvog povrća.

Priprema:

U toploj vodi namakati paprike dva do tri sata. U drugoj posudi, u dve šolje vode, natapati sojine ljuspice i suve vrganje.

Naseckani luk i praziluk, sa narendanim šargarepama i celerom, upržiti na ulju i maslacu uz dodatak soli i bibera. Kada povrće omekša skloniti sud sa vatre.

U drugom sudu na ulju (bolje maslinovom) upržiti pirinač oko deset minuta, dodati soju i vrganje zajedno sa tečnošći u kojoj su namakani. Dodati kašikicu soli i naliti sa dve šolje vode. Sjediniti sadržaj dve posude i dodati začin i sitno seckani beli luk, pa skloniti da se malo prohladi.

Paprike očišćene od semena puniti smesom i slagati u vatrostalni (bolje zemljani) sud koji je prethodno nauljen. Naliti sa malo vode (može i isprani sud u kome je bila smesa za punjenje). Ako je preteklo smese za punjenje sipati je pored paprika.

Zapeći u rerni na 200 stepeni Celzijusovih oko 40 minuta.

Prijatno.

Natura Online ( 5.4.2011)