LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Troskot

troskot_polygonum-aviculare

Troskot (Polygonum aviculare)  je veoma rasprostranjen u nizinama do 1.200 metara nadmorske visine. Glavni sastojak joj je tanin i koristi se u obliku čaja. Njime se u narodu leče bolesti mokraćnih organa, kamenac u bubrezima i mokraćnoj bešici, šećerna bolest, čir na želucu i druge bolesti. Za jelo, odnosno za salate i variva, mogu se koristiti mladi listovi i sočni vršci stabljika...

Piše mr Branko Dragić, dipl. faramceut / Foto Lekovito bilje

Raste po poljima, pored puteva, svuda gde se stalno gazi i gde, zbog toga, druge trave ne rastu.

Troskot je veoma rasprostranjen u nizinama do 1.200 metara nadmorske visine, niska je, polegla i veoma razgranata biljka.

Stabljika je pokrivena sitnim listićima, u vidu lancete, koji "sede" bez drške.

Cvetovi su sitni, bele ili svetloružičaste boje. Cveta tokom celog leta. Za lek se u vreme cvetanja bere cela biljka, bez korena, i suši u hladu.

Glavni sastojak joj je tanin. Koristi se u obliku čaja. Njime se u narodu leče bolesti mokraćnih organa, kamenci u bubrezima i mokraćnoj bešici, šećerna bolest, čir na želucu i druge bolesti.

Za jelo, odnosno za salate i variva, mogu se koristiti mladi listovi i sočni vršci stabljika.

- Naučna medicina, piše dr Sava Petrović u knjizi "Lekovito bilje Srbije" - sad nikako ne upotrebljava pomenute biljke, iako bi se mnoge od njih, zbog mnogo tanina, mogle vrlo korisno upotrebiti. Popularna medicina, i u nas i u drugim zemljama, još ih jednako koristi.

Natura Online (27.5.2009)