LEKOVITO BILJE

Aronija - biljka o kojoj se priča

aronija-01

Crnoplodna aronija (Aronia Melanocarpa L.) ili sibirska borovnica raste kao grm visok 1,5 do 2,5 metra, bujnog je rasta, a rezidbom se može oblikovati i kao manje drvo. Njena posebnost je otpornost na niske temperature i kasne prolećne mrazeve, a uspeva i na manje plodnom zemljištu. Osim što njen plod jača imuni sistem čoveka, aronija umanjuje i rizik od pojave mnogih bolesti kao što su: karcinom debelog creva, neaktivna jetra, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, gastrointestinalni problemi… Stručnjaci kažu da ona usporava i procese starenja i da ima antiseptičko dejstvo…

Natura / Foto: Natura

Aronija ili sibirska borovnica sadrži najviše antioksidanasa među 277 vrsta namirnica koje koristi čovek, uključujući i drugo jagodičasto voće, bobice, citruse, povrće, žitarice i začine.

Plodove aronija prerađuju se u sok, vino, kompote, marmelade i džemove. Možemo ih koristiti i sveže, sušene, u čaju ili ih zamrznuti. Upotrebljavaju se za pripremu osvežavajućih napitaka, a moguće je od nje pripremiti i različite likere pa i rakije.

Sadržaj antioksidanasa izražava se u tzv. ORAC jedinicama, antioksidativnom kapacitetu (The Oxigen Radical Absorbence Capacity), kojih u aroniji ima 16100, tj. 16100 mikro mola na 100 grama ploda što je mnogo više od borovnice, kupine, maline ili crne ribizle.

aronija-02

Dnevne potrebe čoveka iznose od 3000 do 5000 ORAC jedinica, pa mu je dovoljno da uzme od 20 do 30 grama ovog voća ili isto toliko bobica, odnosno od 0,3 do 0,5 dl soka aronije svakodnevno.

Takvim svojim sastavom aronija predstavlja hranu i lek koji umanjuju rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, neaktivna jetra, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, gastrointestinalni problemi uključujući i čir i zapaljenja oka (uveitis). Aronija sprečava bakterijske i virusne infekcije pa je blagotvorna i u borbi protiv prehlada i gripa.

Aronija jača imuni sistem te je dobra hrana - lek za decu, sportiste i rekonvalescente. Usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Moguće je da antioksidansi pomažu u lečenju svih hroničnih bolesti, kao što su kanceri, srčana oboljenja, parkinsonizam, bronhitis...

Sve sastojke koje je aronija stvorila da bi sebe sačuvala od insekata, gljivica, bakterija i virusa, a koji se nazivaju fitoncidi ili biljni antibiotici, čovek unosi u svoj organizam i tako koristi ove blagodeti prirode.

Blagotvorno i lekovito dejstvo

Aronija u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre. Stručnjaci napominju da ova biljka sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, pa time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E). Ona poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti.

Srce, krvni pritisak i holesterol

Važna osobina aronije jeste da smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog. Omogućava brz oporavak posle srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost. Ona, takođe, popravlja krvnu sliku, čisti krv i poboljšava cirkulaciju, odnosno sprečava začepljenje krvnih sudova; reguliše šećer i sprečava aterosklerozu a tvrdi se i da smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena.

Žlezde

Aronija poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, kao i rad pankreasa. Ona sadrži redak voćni šećer sorbitol čime pomaže dijetetsku ishranu. Uz to, aronija smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze - kažu stručnjaci.

Jetra i žuč

Aronija poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak i žučni kamen.

Koža i oči

Povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu i usporava njeno starenje. Tvrdi se da ona poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV zračenja i sprečava nastanak katarakte.

Čišćenje organizma

Aronija se vezuje za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije. Koliko je poznato, ova biljka je masovno korišćena posle nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba licima koja su bila najizloženija radijaciji.

Svakodnevna upotreba

Doza za zdrave osobe: preventivno jednom (leti) ili dva puta dnevno (zimi) popiti 0,3 dl soka od aronije.

Doza za obolele: dva do tri puta dnevno po 0,5 dl soka od aronije.

Uzima se jednom dnevno, ujutru, na prazan stomak, na 30 minuta pre obroka. Nema vremenskog ograničenja kada je reč o uzimanja soka od aronije, mada se preporučuje njeno svakodnevno i što duže korišćenje.

Prema dosadašnjim iskustvima, tvrde stručnjaci, aronija će osetno poboljšati vaše zdravlje, uz stalno korišćenje i odgovarajuću ishranu, posle tri do četiri, a kod težih oboljenja posle šest do devet meseci.

Natura Online (28.2.2013)