UKRAŠAVANJE BILJKAMA - FLORISTIKA

Kako sačuvati lepe cvetove za zimu?

Sušenje cveća je poznato od davnina. Još su stari Egipćani u grobove svojih mrtvih, uz ostale upotrebne predmete, stavljali i osušeno cveće. Kasnije, u srednjem veku, sušenje biljaka i cveća koristili su monasi u manastirirna za spravljanje raznih lekovitih čajeva i biljnih mešavina...

Izvor:: časopis "Cvetna bašta"

Kao i tada i danas se cveće suši na isti način: cvetne veze se okače naglavce na promajnom i tamnom mestu. Naravno, za pravljenje lepih buketa i aranžmana ne koristi se samo cveće već i razni plodovi, trave, listovi, kora, granje...

Šlajer, novčić, hajdučka trava, slamnato cveće i razne trave najčešće se koriste za pravljenje zimskih buketa, a mnoge od tih vrsta možemo naći po baštama ili na pijaci i osušiti ih sami. Takođe, možemo ih brati i u prirodi, naročito klasove raznih trava, čičkove i plodove. U baštama možemo naći i sušiti cvetove ruža, hortenzija, različka, nevena, delfinijuma.

Važno je brati ih po suvom vremenu, kada su cvetovi sveži i tek rascvetani. Kod ruža preporućujemo da se suše kada pupoljak tek počne da se otvara.

Pokušajte i vi da osušite svoj buket. Videćete, nije teško...

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (9.9.2009)