Retke i nepriznate rase: američki alzaški pas 

• Američki alzaški pas je nepriznata i retka rasa pasa. Nastala je u severnim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država, tokom osamdesetih godina dvadesetog veka, intenzivnim selekcijskim radom američkih entuzijasta, na omanjoj populaciji nemačkih ovčara sa povremenim „ubacivanjem krvi“ aljaskih malamuta, sa ciljem da se stari alzaški pas, predak današnjih nemačkih ovčara, „vrati u život“…

Piše: Aleksandar Arsić *

Američki alzaški pas je životinja krupnije telesne građe, širokog grudnog koša i ravnih i snažnih leđa. Izgledom veoma podseća na nemačkog ovčara. Celo telo ovih pasa je snažno i skladno, obraslo dugom dlakom, crne ili crne boje sa paležom, ali česte su i životinje u tzv. „čelično sivoj“ boji. Vrat je snažan i mišićav, a lobanja gruba i izdužena, izraženih očnih lukova. Uši obavezno stoje uzdignuto.

americki alzaski 02 

Rasa je izgledom ali i temperamentom veoma slična već pominjanom šajlo psu, tako da ih mnogi neretko mešaju. O rasi se ne zna mnogo i retka je i u samoj Americi. Priznaju je samo neki lokalni kinološki savezi. 

Stari izvori drevne alzaške pse opisuju kao hrabre i borbene životinje, spremne da se uhvate u koštac i sa najopasnijim zverima što se, međutim, nikako ne može reći za američkog alzaškog psa; ovi psi su miroljubivog karaktera i uravnoteženog temperamenta, lako prihvataju sve članove svoje porodice kao i druge ljubimce i životinje u svom domu, bez potrebe za ranom socijalizacijom. 

americki alzaski 03

Što se spoljnog izgleda psa tiče, rekonstrukcija je ipak uspela

.....

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs 

Natura Online (26.7.2023)