Nepriznate rase: aljaski haski  

• Aljaski haski je nepriznata rasa pasa poreklom sa Aljaske, najsevernije ali i najhladnije američke savezne države. Rasa je nastala mešanjem raznih severnih rasa poput grenlandskog psa, kanadskog eskimskog psa i sibirskog haskija. Ali, u stvaranju rase učestvovale su i neke druge rase koje ne pripadaju rodu severnih pasa, kao što je nemački oštrodlaki ptičar, zbog čega aljaski haskiji poseduju neke osobine koje nisu svojstvene severnim psima kao što su donošenje predmeta, plivanje... 

Piše Aleksandar Arsić *

Aljaski haskiji su psi sposobni da izuzetno brzo trče zbog čega se neretko mešaju sa psima drugih rasa, ne samo zaprežnih već i lovačkih, a da bi se potomstvu unapredila brzina. 

Telo ovih pasa je vretenasto, skladno i mišićavo. Imaju dubok i srednje širok grudni koš. Noge su im visoke, stubaste i snažne. Lobanja nije mnogo gruba, izduženih je vilica i podignutih ušiju. Rep može stajati podignuto, spušteno ili vodoravno.

aljaskihaski 02 

Boja dlake varira; može se javiti u raznim bojama, bez nekih određenih rasnih odlika i ne poseduje sloj podlake. Dlaku menjaju jednom godišnje. 

Jedinke oba pola su visoke 58-66 cm, dok telesna težina mužjaka iznosi 21-26 kg, a ženke teže 17-19 kg. Životni vek im je od 10 do 15 godina, a leglo čini četiri do deset štenadi. 

Aljaski haski se može pohvaliti činjenicom da je najčešći, najpopularniji i najrašireniji pas u svojoj domovini - Aljasci. Stvoren je tzv. „narodnom selekcijom“ kao radni pas ali isto tako može biti i dobar pas za društvo. Vrlo su umiljati, verni i razigrani. Druželjubivi su i nisu mnogo nepoverljivi prema strancima. Poseduju razvijen kolektivni duh i osećaj za zajednicu. Dobro prihvataju pse drugih rasa kao i druge životinje pa zato ne iziskuju ranu socijalizaciju. Aljaski haskiji nikako ne trpe zatvoren prostor kada postaju veoma bučni, nemirni i gotovo nesnosni. 

aljaskihaski 01 

Kao izuzetni trkači, pogodni su za vuču saonica i trke pasa, u kojima vrlo često odnose ubedljive pobede. Simpatični su i dragi kao družbenici a, zbog svoje razigranosti i živahnosti, uvek su zanimljivi svojim posmatračima. 

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (30.6.2023)