Nepriznate rase: Činuk 

• Činuk je rasa psa nastala početkom dvadesetog veka, u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir, ukrštanjem ženke grenlandskog psa sa mužjakom mešanca bernardinca i mastifa…

Piše Aleksandar Arsić *

Činuk je pas krupnije telesne građe. Jedinke oba pola su visoki 53-70 cm, dok telesna težina iznosi 20-43 kg. Telo je snažno, mišićavo i skladno, leđa su ravna, lobanja je robusna i gruba, delimično izduženih vilica, dok uši mogu stajati podignuto ili poluoboreno. Noge su visoke, stubaste i snažne.

Boja dlake može biti jednobojna smeđa, žućkasta ili tzv. srneća, ali i dvobojna u kombinaciji sa belim trbuhom i stomakom ili pak sa tzv. „crnom maskom“ preko lica. Dlaka je gusta i oštra i bez sloja podlake. 

cinuk 02

Činuk je stvoren kao radni pas ali se, zbog svog miroljubivog i staloženog karaktera, može koristiti i kao pas za društvo. Vrlo su izdržljivi i snažni, mogu dugo i brzo da trče, tako da neretko odnose ubedljive pobede na tradicionalnim trkama zaprežnih pasa, uprkos svojoj snažnoj i po malo teškoj telesnoj građi. 

Činuci poseduju razvijen kolektivni duh, svojstven zaprežnim psima. Veoma su odani i vezani za svog gospodara a, s obzirom na to da dobro prihvataju pse drugih rasa kao i ostale životinje, nije im potrebna rana socijalizacija. Veoma su nežni prema deci, tako da su pogodni i kao porodični psi. Prema strancima su stidljivi i rezervisani, tako da se, u određenoj meri, mogu koristiti i kao psi čuvari. 

Pas činuk je i zaštitni znak i nacionalni pas savezne države Nju Hempšir gde je i najrašireniji, najčešći i najpopularniji pas ikada. Uzgaja se i u drugim američkim saveznim državama i u Kanadi, ali ređe. Uprkos svojoj solidnoj popularnosti, rasu priznaju jedino pojedina lokalna kinološka društva. 

cinuk 03

Zanimljivi, inteligentni i vrlo vredni, činuci su dražesna rasa a u prošlosti, kada nije bio razvijen drumski i vazdušni saobraćaj, bili su i vrlo korisni psi koji i danas plene pažnju ljudi. 

I da dodamo na kraju: ova rasa svoje neobično ime duguje Činuk indijancima koji odvajkada naseljavaju područje Nju Hempšira. 

....

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (15.6.2023)