Nepriznate rase: šajlo pas  

• Šajlo pas (shilloh dog) je nepriznata rasa nastala tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka u severnom delu Sjedinjenih Američkih Država. Rasa je stvorena dugim i predanim selekcijskim radom jedne američke ljubiteljke nemačkih ovčara, tako što su birane dugodlake jedinke te rase, krupnije građe, uz povremeno tzv. „ubacivanje krvi“ aljaskog malamuta...  

Piše Aleksandar Arsić *

Rasa je nastala tako što su birane dugodlake jedinke nemačkih ovčara krupnije građe, uz povremeno tzv. „ubacivanje krvi“ aljaskog malamuta. U početku, selektivnim radom se bavila jedino spomenuta američka entuzijastkinja da bi se, kasnije, projekat proširio i na druge ljubitelje. Šajlo pas je stvaran sa željom da se, takoreći, „izvrši rekonstrukcija“ starih nemačkih ovčarskih pasa, koji nisu direktni preci današnjih nemačkih ovčara kakve poznajemo, ali su im vrlo srodni i u prošlosti su bili rašireni po celoj današnjoj Nemačkoj. 

sajlo pas 02

Šajlo pas je vrlo krupna životinja, mužjaci su visoki 71-76 cm i teže 45-60 kg, dok su ženke visoke 66-71 cm, a teške 36-50 kg. Leglo čini čak 6-12 štenaca, a životni vek ovih životinje može trajati čak i do 20 godina što šajlo pse svrstava u dugovečnije rase pasa. 

Boja dlake im varira od metalno sive, preko crne sa paležom, do skoro potpuno crne. Dlaka je dvoslojna sa slojem podlake. Telo je snažno, mišićavo i skladno. Lobanja je gruba, izraženih očnih lukova, sa izduženim vilicama i podignutim ušima. 

sajlo pas 03

Šajlo psi su vrlo miroljubivi, živahni i druželjubivi. Vrlo su verni i privrženi svom vlasniku, kao i čitavoj njegovoj porodici. Dobro podnose prisustvo drugih pasa kao i drugih životinja uopšte, tako da im nije potrebna rana socijalizacija. Vrlo su aktivni i ne podnose zatvoren prostor. 

Projekat „rekonstrukcije“ starih nemačkih ovčarskih pasa se može smatrati vrlo uspešno izvedenim, ako imamo u vidu isključivo spoljni izgled životinje. Što se tiče temperamenta, šajlo psi su sušta suprotnost psima koje bi trebalo da predstavljaju, a koje stari izvori opisuju kao vrlo žustre, oštre i teritorijalne pse. 

sajlo pas 04

Iako se zbog svoje velike druželjubivosti i odsustva nepoverenja prema strancima ne može koristiti kao radni pas, šajlo je zato odličan kao pas za društvo. Živahan je, društven i veoma dobar prema deci, uprkos svom krupnom izgledu. 

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

....

Natura Online (9.6.2023)