Opasni krpelji

 • Krpelji se nalaze na gotovo svim zelenim površinama i predstavljaju veliku opasnost za pse i mačke, pa i ljude, jer prenose čak osam veoma teških bolesti.
 Krpelj je dugačak oko tri milimetra i tamnocrvene je boje. Hrani se tako što buši kožu domaćina i sisa njegovu krv. Kada se nasisa, ova mala životinja svoju težinu može da poveća čak do četrdeset puta. Najaktivniji su s proleća ali iskustva pokazuju da se ta granica produžila na gotovo sva godišnja doba. Zato je bolje na vreme zaštiti kućne ljubimce efikasnim i preventivnim preparatima...

Piše Dušan Marinović, urednik Nature Online

Kako je mnogo otrovnih krpelja u prirodi, koji prenose čak osam veoma opasnih bolesti, bolje je na vreme zaštiti kućne ljubimce efikasnim i preventivnim preparatima koji se mogu nabaviti u pet šopu ili veterinarskoj apoteci. Međutim, najbolje je da pri šetnji ljubimca izbegavate područja gde krpelja obično ima a to su visoka trava, šiblje i grmovi, posebno u proleće i leti. Krajnje je preporučljivo da posle šetnje, a posle lova obavezno, pregledate psa i lično se uverite da nije "zaradio" krpelje.

Kako se vadi krpelj iz kože ljubimca?

Krpelji se obično "zalepe" na donjoj strani psa, ispod prednjih nogu (pazuha) ili na glavi, ali se mogu naći i na drugim delovima tela. Zato detaljno pregledajte psa!

Krpelje je potrebno u što kraćem roku odstraniti sa životinje jer se tako izbegava prenos zaraze i razvoj bolesti.

Jedan od načina uklanjanja krpelja, koji preporučuju veterinari, jeste mehaničko vađenje ili čupanje krpelja sa površine kože psa. To se radi pincetom, hvatanjem rilice (usni aparat krpelja) što bliže koži, a posle odstranjivanja mesto uboda treba dezinfikovati. Međutim, tada može doći do lokalnog gnojenja pošto rilica krpelja obično ostane u koži. Veterinari preporučuju i da se odstranjeni krpelj spali jer u njemu mogu postajati uzročnici bolesti koje mogu preći i na ljude.

Drugi način je omamljivanje ili uništavanje krpelja na samoj koži kada dolaze do njihovog opuštanja. U tu svrhu se koriste etar, alkohol, organski insekticid etiol i obično ulje.

Postupak je sledeći: malo vate treba zamočiti u pomenute rastvore i mazati mesto gde je zariven krpelj sve dok se ne opusti kada ga treba izvaditi pincetom. Dok rastvori imaju omamljujuće dejstvo obično ulje oduzima vazduh krpelju koji se opušta zajedno sa rilicom.

Ako mislite da je ovo komplikovano, obratite se veterinaru koji će stručno odstraniti krpelja sa vašeg psa.

....

(Agrobiznis magazin broj 147, maj 2023, strana 58)

Natura Online (19.5.2023)