Limiti za prozjumere delimično ublaženi

 • Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupci-proizvođači su ograničeni da instaliraju elektrane maksimalne snage do 10,8 kW za domaćinstva, odnosno do 5 MW za pravna lica. Navedene izmene su bolje rešenje u odnosu na predlog Zakona koji je upućen Skupštini Republike Srbije na razmatranje, čime će građanima i privredi ipak biti omogućeno delimično veće zadovoljavanje potreba u proizvodnji električne energije za sopstvene potrebe, saopšteno je iz Centra za unapređenje životne sredine.

Izvor: Centra za unapređenje životne sredine / Foto: freepik.com

- Nadamo se da će prilikom budućih izmena ovaj Zakon, pored pokrivanja redovne potrošnje, omogućiti i proizvodnju potrebne električne energije za grejanje i hlađenje, kao i elektromobilnost odnosno punjenje električnih vozila, koja postaju sve prisutnija. Na taj način bi se doprinelo ostvarivanju ciljeva Republike Srbije u realizaciji Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana - izjavila je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Ograničenje za domaćinstva od 10,8 kW će biti primenjeno po usvajanju Zakona, dok će pravna lica, koja su kupci-proizvođači imati mogućnost da do 1. jula 2024. godine započnu i završe proizvodne objekte sa instalisanom snagom do 5 MW. Kakva ograničenja očekuju ovu grupu kupaca-proizvođača nakon isteka tranzicionog perioda, za sada, ostaje nepoznanica.

- Smatramo da je neophodno da Vlada Republike Srbije stavi fokus na unapređenje fleksibilnosti i stabilnosti elektrodistributivnog sistema kako bi se obezbedilo povećanje kapaciteta za brže i sigurnije priključivanje novih kupaca-proizvođača, kao i ostalih proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Pored toga, pozivamo Ministarstvo rudarstva i energetike da nastavi dalji razvoj zakonodavstva koji će osigurati potpunu primenu neto-merenja za kupce proizvođače i time otkloniti postojeće barijere u primeni ovog koncepta, kako bi se što veći broj građana uključio u procese dekarbonizacije i energetske tranzicije i time doprineli ispunjavanju ciljeva i međunarodnih obaveza Republike Srbije - zaključio je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

U Srbiji trenutno ima 959 domaćinstava i 315 pravnih lica koja imaju status kupaca-proizvođača, sa ukupno instalisanom snagom od oko 15 MW.

Podsećamo da se Republika Srbija, kao članica Energetske zajednice i potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, obavezala da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40.3% u odnosu na 1990. godinu, i poveća udeo obnovljivih izvora na 40.7% u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije. 

.....

Natura Online (5.5.2023)