Retke rase: tajgan 

 Tajgani su retka, gotovo nepoznata ali priznata rasa pasa iz brojne i zanimljive porodice hrtova. Nema ih mnogo čak ni u zemlji svog porekla, Kirgistanu, ali su bar spaseni od iščezavanja... 

Piše Aleksandar Arsić *

Posebnu grupu rasa čine hrtovi. Te veličanstvene životinje plene svojim gospodskim držanjem, očaravaju gracioznim hodom i nadahnjuju svojom brzinom. Rašireni su po celom starom svetu, od stepa i planina Azije, preko pustinja Afrike, sve do pitome Evrope. Nadahnuće su bili za slikare i pesnike, a divili su im se i putopisci... 

tajgan 02

Tajgan je jedan od predstavnika hrtova. Ovaj pas je čuven po svojoj brzini i hrabrosti; pratilac je konjanika i sokolara. Potiče iz Kirgistana, države u srednjoj Aziji, nekadašnjeg dela moćnog Sovjetskog Saveza. 

Prvi primerci rase pronađeni su u vrletima planinskog lanca Tijan-Šan, na granici sa Kinom. Tajgan nosi više naziva: u svojoj domovini je tajgani, u Mongoliji je tajga, dok u Rusiji nosi ime kirgizijski barzoj

tajgan 03

Tradicionalna namena tajgana jeste lov na krupnu divljač tako da je reč o tipično radnoj rasi. Za sada, nije poznato da je tajgane neko pokušao da pretvori u psa za društvo. 

Tajgani su tipični predstavnici hrtova: telo im je dugo, vretenasto i mišićavo, a lobanja izdužena. Imaju izdužene vilica, sa izraženim očnim arkadama. Noge su im visoke i jake, pogodne za dugo i brzo trčanje, po čemu su hrtovi nadaleko čuveni. Uši im obavezno stoje oboreno. Leđa su im ravna, a vrat duguljast. Dlaka je duga i gusta ali bez podlake. Javlja se, uglavnom, u jednobojnim formama: crnoj, beloj, smeđoj, sivoj ili žutoj, ali je česta i crno-bela varijanta. Pas je vrlo aktivan i živahan, miroljubiv je ali pomalo i razdražljiv.

Tajgan je oduvek gajen kao lovački pas i lovio je uglavnom krupnu divljač: jelene, kozoroge i divlje ovce ali i vukove i medvede. Bio je velika ispomoć sokolarima te je, u kombinaciji sa pripitomljenim surim orlom, lovio i sitniju divljač. 

U prošlosti su tajgani zauzimali ogroman areal, od stepa Mongolije i šuma Mandžurije sve do Irana... ali ih danas gotovo nema izvan njihove domovine - Kirgistana. Tokom sovjetskog perioda, nažalost, broj im se poprilično i brzo smanjio. 

Ruski kinološki savez je, još tada, uložio ogromne napore da se tajgani očuvaju i u tome se uspelo; rasa je međunarodno priznata i tako spasena od izumiranja.

tajgan 04 

Danas tajgani predstavljaju retku i gotovo nepoznatu rasu iz brojne porodice hrtova. Nisu brojni čak ni u svojoj zemlji porekla, ali su bar spaseni od iščezavanja.

Nadamo se da će, vremenom, porasti zanimanje za tajgane i van Kirgistana jer ova rasa to, sasvim sigurno, zaslužuje.   

….

Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (22.4.2023)