Gljivarski recepti: plavi patlidžan na gljivarski način 

• Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uglavnom, uz ovo ukusno jelo prijaće vam neko lagano crveno vino...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- dva plava patlidžana 

- 4 paradajza 

- 3 paprike 

- 2 glavice crnog luka 

- 4-5 čena belog luka 

- 30 g suvih gljiva (najbolje crna truba i vrganj) 

- 100 g sitnog sira i 100 g kačkavalja 

- 150 ml maslinovog ulja 

- so i biber 

- suvi origano 

- pola kašičice šećera 

- pola kašičice aleve paprike 

- 2 dl belog vina

- dva lista lovora.

Priprema:

U belom vinu, sa dodatkom šećera, potopiti suve gljive bar jedno pola sata pre početka pripreme jela. Patlidžan naseći na kolutove i posoliti.

Na polovini maslinovog ulja dinstati, na kolutove rezan, crni luk, uz dodatak soli i bibera. Na polovini dinstanja dodati na kolutove sečenu papriku. Dinstati dok povrće ne omekša (postane staklasto).

U vatrostalnoj posudi na dno sipati dinstan luk, papriku i vino sa suvim gljivama. Ređati, preko ovoga, patlidžan koji smo prethodno oprali, preko patlidžana ređati, na kolutove sečen paradajz, posuti sve začine i dobro zaliti maslinovim uljem. Peći u rerni na 200 0C i to 20 minuta poklopljeno folijom i još 20 minuta otkriveno. 

Po otkrivanju jela, a pre nego da se vrati u rernu, narendati sir i kačkavalj preko.

Ovo jelo ne zahteva nikakvu salatu. Može da se sprema i bez sira i onda bi zadovoljavalo sve veganske zahteve. Uz njega će vam prijati lagano crveno vino.

Natura Online (9.8.2022)