JAČANJE SISTEMA ZDRAVLJA I DOBROBITI ŽIVOTINJA

U Beogradu predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa

vet 01

Pitanje slobodnog lutanja pasa je složeno društveno-ekonomsko pitanje koje uključuje mnoge zainteresovane strane i njegovo rešavanje moguće je uz zajedničke napore celog društva. Upravljanje populacijom pasa nije jedinstvena akcija i nema brzih i lakih rešenja, već je to kontinuirani proces u kome treba svi da učestvuju - rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljenje populacijom pasa u Srbiji.

Piše Dušan Marinović / Foto A. Živković

Nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa u Republici Srbiji pripremljen je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”, a radna verzija tog dokumenta predstavljena je na nacionalnoj konferenciji na kojoj su prisustvovali domaći I strani stručnjaci, predstavnik Svetske organizacije za zaštitu životinja (WOAH), predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životinja, kao i predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

vet 02

- Problem napuštenih pasa, sa jedne strane, ugrožava dobrobit pasa, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ugrizli napušteni psi. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima i da imaju kontrolu nad njihovim razmnožavanjem - rekla je načelnica Odeljenja za dobrobit životinja u Upravi za veterinu i koordinatorka projekta Maja Andrijašević.

Domaći i strani stručnjaci, Antonio Di Nardo, Paolo Dela Vila, Andrea Karveli i Andreas Haidousis, na osnovu prikupljenih podataka, govorili su o analizi troškova za upravljanje populacijom pasa, kao i o međunarodnim standardima Svetske organizacije za zaštitu životinja za rešavanje tog problema. Predstavljeni su i ključni stubovi Strategije i akcionog plana za upravljanje populacijom pasa i o tome se diskutovalo sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

vet 03

- Jedino mesto za psa je pored vlasnika, zbog toga vlasnici i imaju važnu ulogu u ovoj temi. Generalno, potrebna je velika promena svesti građana da bi se u celom društvu promovisalo odgovorno vlasništvo i podstaklo usvajanje pasa iz odgajivačnica. Upravljanje populacijom pasa mora da bude humano, efikasno i održivo. U skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja Srbije eutanazija nije moralno prihvatljivo sredstvo za upravljenje populacijom pasa -  rekao je stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.

Video materijal sa ove konferencije može se preuzeti na www.infobiro.tv 

.....

Natura Online (29.7.2022)