KUĆNI LJUBIMCI

Šta ako pas, pri aportu, neće da pusti predmet iz svojih usta? 

ABM 126 str 56

Predmet nemojte, pri puštanju, da grubo istrgnete iz čeljusti psa. Ako pas ne pusti predmet odmah, na prvi čujni znak PUSTI, morate ga ponoviti i istovremeno pritisnuti palcem leve ruke na donju žvalu i kutnjak. Ovaj pritisak će malo zaboleti psa pa će on odmah otvoriti čeljust i predmet će biti u vašoj desnoj ruci. Pritisak na žvale treba da prestane čim pas otvori čeljust... 

Piše Dušan Marinović, urednik Nature Online

Neki dreseri, opet, isto dejstvo na psa (koji neće da pusti predmet u aportu) postižu tako što mu blago zgaze na šapu. Izaberite šta vam je lakše i bezbednije. 

No, posle svakog takvog postupka psa morate izdašno pohvaliti kako bi kod njega nestao neprijatan osećaj. 

Psa koji bez problema pušta predmet treba pohvaliti jedino posle hvatanja i za vreme držanja predmeta. Međutim, pohvala i bodrenje moraju izostati posle puštanja predmeta. Jer, ukoliko budete hvalili takvog psa pri puštanju predmeta, on nikada neće korektno aportirati, a još manje držati predmet. Ovo nemojte da zaboravite kad radite ovu vežbu. 

Kako izgleda tehnika obučavanja psa za aport? 

I ova početna vežba sa aportom izvodi se na povodniku. Kada je vežba već prilično savladana i kad pas hvata, drži i lepo pušta njemu poznati predmet, možete da pređete na vežbe sa drugim predmetima. Na taj način naučićete psa da hvata, drži i pušta sve predmete. 

Posle toga predmet bacamo dva do tri metra ispred psa i tražimo da ga donese. Pas na povodniku uvodi se u igru mahanjem predmeta ispred njega, a potom se on baca na pomenutu razdaljinu.

U istom trenu naredite psu APORT i zajedno sa njim skočite prema predmetu koji pas treba da zgrabi. Upravo kada pas zgrabi bačeni predmet potrčite nekoliko koraka unazad i nežno privucite povodnikom psa ka sebi. Čim je pas došao do vas odmah mu pridržite donju vilicu da slučajno ne bi ispustio predmet, a onda naredbom SEDI insistirajte da on sedne neposredno ispred vas. 

Tek pošto je pas sa predmetom u ustima seo neposredno ispred vas, posle kraćeg vremena, uz glasovni znak PUSTI oduzmite mu predmet. 

Kakvi i koliko teški treba da budu predmeti za aportiranje? 

Psu se daju za aportiranje razni predmeti koji bi trebalo da nose ljudski miris. Međutim, za lovne pse potrebno je, posle osnovne obuke, da predmet ima miris divljači kako bi se pas navikao na vreme na njega i kasnije donosio pravu lovinu. 

Predmeti za aportiranje u obuci mogu da budu razne veličine i težine (od nekoliko stotina grama do par kilograma) ali se podrazumeva da, u početku obuke, oni treba da budu manji i lakši. 

Agrobiznis magazin broj 126, avgust 2021, strana 56

.....

Natura Online (23.11.2021)