ponedeljak, septembar 20, 2021

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Peharasta rebrašica

(Helvella acetabulum)

gljiva peharasta rebrasica

Peharasta rebrašica je prolećna vrsta gljiva, ne osobito česta, neproverene jestivosti pa zato preporučujem da sa njom nikako ne eksperimentišemo...

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing

Osobine vrste:

Šešir: ako se može uopšte govoriti o šeširu (pošto ova vrsta nema jasno izdiferencirane ni stručak ni šešir) on je oblika činije koja je, često, pravilnog oblika. Boja je smeđa, sa spoljne strane, a od ivice prema bazi sve je svetlija. 

Stručak: i ovo je, uslovno rečeno, stručak. On je vrlo kratak, narebren, svetlije boje od šešira. Toliko je kratak da se lako može prevideti.

Meso: veoma je tanko i miriše na zemlju. Ne znam kakvog je ukusa meso ove gljive jer je nisam probao.

Vreme i mesto rasta: 

Raste u proleće, kasnije od moždanica i na sličnim mestima. Peharastu rebrašicu, koja je na gornjoj slici, pronašao sam na oko hiljadu metara nadmorske visine. Raste u mešanim šumama, na stelji i verovatno da nije vezana za određenu vrstu drveta.

Upotrebljivost:

Jestivost peharaste rebrašice nije proverena ali s obzirom na to da pripada rodu Helvella nije za eksperimentisanje! Pretpostavlja se da je slične upotrebljivosti kao i srodni hrčci, pa dakle: veoma riskantno. Imajmo to na umu!

….

Natura Online (8.6.2021)