KUĆNI LJUBIMCI

Grupni kursevi socijalizacije pasa 

Agrobiznis magazin 96 st 56

Stručni programi socijalizacije i obuke pasa, bilo individulni ili grupni, možda mogu biti relativno skupi, ali novac uložen u to sigurno neće biti bačen jer ćete, za kratko vreme, dobiti vrlo pristojno obučenog, vaspitanog i socijalizovanog ljubimca. U organizaciji Kinološkog društva Novi Beograd, 6. aprila počeće upravo jedan takav grupni kurs socijalizacije i poslušnosti pasa, pa eto i našeg malog uvoda tom lepom događaju... 

Piše Dušan Marinović (Agrobiznis magazin broj 96, strana 56, februar 2019)

Dobro obučen pas јe ne samo sigurniјi već i mnogo prijatniji ljubimac za svakog vlasnika. To znači, u ovom slučaju, da najviše treba raditi na njegovom osnovnom kućnom vaspitanju, poslušnosti ali i socijalizaciji.

Zato je potrebno da psu od malena posvetimo mnogo pažnje i naučimo ga, vežbajući sa njim, kako da se ponaša u kući i dvorištu, a kako u parku i na ulici u susretu sa drugim psima i ljudima. Za to će biti dovoljno, na početku, da ga naučimo da odmah dođe na naš poziv, ide uz našu levu nogu, sedne, legne ili ostane na mestu. 

Kakvi su i koliko mogu da nam pomognu u tome kursevi socijalizacije i poslušnosti pasa?

Ovi kursevi su dobra stvar jer na njima, uz nas i našeg psa, učestvuju i drugi vlasnici sa svojim ljubimcima. 

Pod rukovodstvom iskusnih kinologa i dresera, koji će nam svesrdno pomoći u obuci, dobra stvar na tim kolektivnim kursevima je što smo i mi neposredni učesnici obuke svog psa i što naš pas može, u društvu drugih pasa, gledajući upravo šta oni rade, sistemom imitiranja - mnogo toga da nauči. Uz to, pas će tu stupiti u neposrednu komunikaciju sa drugim psima i socijalizovaće se sasvim lepo jer će sada biti na „neutralnom terenu” o čemu smo već pisali. 

Stručni programi socijalizacije i obuke pasa, bilo individulni ili grupni, možda mogu biti relativno skupi, ali novac uložen u to sigurno neće biti bačen jer ćete, za kratko vreme, dobiti vrlo pristojno obučenog, vaspitanog i socijalizovanog ljubimca. 

Osim dobre fizičke aktivnosti, zabave i vežbanja na tim grupnim kursevima, koji obično traju mesec-dva, pas će imati priliku da se u „školici za pse” uveri da nije „jedini na svetu” jer će upoznati i družiti se sa drugim psima i njihovim vlasnicima. 

Zanimljivo je da ćete i vi tu upoznati neke nove ljude, razmeniti sa njima svoja vlasnička iskustva a možda i, posle kursa, nastaviti druženje. Uostalom, poznato je da se ljude interesno druže pa, eto, to može biti zgodna prilika da upoznate neke divne osobe slične vama. 

Zato, ako možete, povedite psa obavezno na neki takav kurs

......

Natura Online (12.2.2019)