četvrtak, januar 24, 2019

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Usamljena (ljuskava) muhara

(Amanita strobiliformis)

gljiva usamljena muhara 01 

Ovu gljivu sam nalazio samo u svojoj bašti uz jele (omoriku?) ali nikada u šumi. Vrlo krupna i robustna vrsta, koja, skoro redovno, rađa. Nažalost, njena jestivost je ostala neproverena, odnosno ja je nisam proveravao. U stručnoj literaturi sam, međutim, nailazio i da je jestiva… Pronašao sam i dva napisa američkih autora u kojima se kaže da ova vrsta sadrži određene otrove specifične za otrovne muhare (muscimol i ibotensku kiselinu) pa se nisam usudio da je probam. 

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis vrste: 

Šešir: prečnika 5-20 cm u početku zvonast kasnije konveksan i na kraju sasvim otvoren. Boja je bela do sivkasto bela. Na šeširu su obavezno vidljivi pahuljasti ostatci ovoja u vidu krljušti, odnosno veoma slično kao kod crvene muhare. Sa donje starne vidljivi su ostatci ovoja i vela koji pokriva listiće. 

Listići: gusti, široki, različite dužine, skoro da ne dodiruju stručak. Kod starijih primeraka formiraju jarak. Boja listića je bela. Spore su bele.

gljiva usamljena muhara 02

Stručak: 5-20 cm visok  i 2-4 cm debeo, robustan i mesnat, po površini čehav sa prolaznim prstenom. Na dnu može biti i zadebljan. Uvek je duboko u zemlji.

Meso: belo, srednje debelo, miris na zemlju i repu, ukus pomalo slatkast, svakako ne neprijatan.

Vreme i mesto rasta: leto i jesen, češća u jesen. Raste uz razno drveće, a po sopstvenom iskustvu moguće je nači je i u parkovima.

Po domaćim autorima vrsta je jestiva, samo joj treba oguliti kožicu (koja se lako skida) kako bi se smanjio pomalo neprijatan miris na repu.

…….

Natura Online (1.11.2018)

 

 

 

dule rtv stara pazovaNaš urednik Dušan Marinović u radio-emisiji "Maksimalni nivo" RTV Stara Pazova govori o svojim knjigama. Voditelj Branko Petrović, 7.11.2014. Emisiju preuzmite ovde.

dule 1Dušan Marinović u radio-emisiji “Leksikon” Beograda 202, govori o novinarstvu nekad i danas. Voditeljka Ružica Zorkić Radičević, 14.4.2013. Emisiju preuzmite ovde.

Anketa 1

Da li su penzioneri?...

Anketa 2

Kupovina online za mene je...