utorak, januar 22, 2019

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Tvrda krompirača

(Scleroderma boavista)

gljiva tvrda krompiraca 01 

Gljiva koja veoma podseća na puhare. Ne spada u previše česte gljive, ali se može ponekad naći u našim šumama, a zbog sitnog rasta lako ju je prevideti, posebno i zato što u isto vreme rastu mnogo zanimljivije vrste.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Plodno telo je gomoljasto do okruglo, ponekad sa nečim što bi ličilo na kakvu osnovu, prečnika 2-5 cm, tvrdo. Površina je baršunasta, glatka, neizbrazdana boje prljavobele do sivkaste. Neki autori navode da starenjem može dobiti rozikaste tonove; ja, lično, takve primerke nisam nalazio. Pri čupanju iz zemlje povlače se i micelarni konci.

Omotač je tanak, debeo tek 1-1,5 mm.  

Meso gljive crno, može biti i mramorno prošarano (kao na slici). 

Miris nije izražen, ukus nisam probao.

gljiva tvrda krompiraca 02

Stanište gljive bukove šume, u kasno leto i jesen

Gljiva je nejestiva, verovatno i otrovna

Zamena je moguća sa drugim krompiračama, ali i jestivim puharama, mada na preseku i bojom mesa razlika postaje veoma očigledna.

.......

Natura Online (1.9.2018)

 

 

 

dule rtv stara pazovaNaš urednik Dušan Marinović u radio-emisiji "Maksimalni nivo" RTV Stara Pazova govori o svojim knjigama. Voditelj Branko Petrović, 7.11.2014. Emisiju preuzmite ovde.

dule 1Dušan Marinović u radio-emisiji “Leksikon” Beograda 202, govori o novinarstvu nekad i danas. Voditeljka Ružica Zorkić Radičević, 14.4.2013. Emisiju preuzmite ovde.

Anketa 1

Da li su penzioneri?...

Anketa 2

Kupovina online za mene je...