utorak, januar 25, 2022

 

APITERAPEUTIKA

Pčelinji mleč

matica-i-pcele

Pčelinji mleč stvaraju mlade pčele radilice u svojim ždrelnim žlezdama. To je gusta kašasta tečnost beličasto-prozračne boje, specifičnog mirisa i nakiselog ukusa. Za šta se koristi i kako pomaže matični mleč?...

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Dejstvo matičnog mleča na opšte jačanje organizma objašnjava se samom njegovom sadržinom. Naime, mleč objedinjuje različite vitamine, soli, belančevine, mikroelemente, aminokiseline i hormonalne materije. Sastav pčelinjeg mleča nije ustaljen, ali u njemu ipak preovlađuju belančevine i vitamini.

Izložen svetlosti i vazduhu, u normalnim kućnim uslovima, pčelinji mleč počinje brzo da se raspada. Zato se najbolje čuva u samom medu (jedan gram mleča na 100 grama meda), u frižideru na 0º C, tamnim i zatvorenim prostorima. Ukoliko je potrebno čuvati mleč duže vreme, treba ga držati na temperaturi od -10 do -18º C.

Mnogi autori smatraju da pčelinji mleč poboljšava apetit, utiče na rast i razvitak pojedinih organa i sistema, jača odbrambene snage organizma i održava dobro raspoloženje.

Smatra se da mleč reguliše žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a neki izveštaji govore i o jačanju polnih funkcija posle uzimanja pčelinjeg mleča. Uzrok tome leži u njegovom svojstvu da utiče svestrano na proces razmene materija, na njegovo jačanje i regulisanje, tako da je izuzetno delotvoran u jačanju organizma iznurenog dužim bolovanjem.

Kada se koristi kao dopunsko sredstvo ili kao terapeutsko sredstvo u lečenju raznih bolesti, obavezna je konsultacija lekara.

.......

(Iz knjige "Čoveče pomozi sebi")

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (14.11.2009)