utorak, jun 02, 2020

 

FENOMENI

Primećen meteor iznad Srbije

meteor_bolid_srbija

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo, a potom se osetila snažna detonacija na jugu Srbije... Šta kažu stručnjaci o ovom prirodnom fenomu, a šta običan narod u Srbiji koji veruje u čudesna predskazanja?...

Izvor B92

 

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid. Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo, ali i vremenske prilike su bile nepovoljne, a o neobičnoj pojavi na nebu nad južnom Srbijom interesovali su se u toj ustanovi mnogi novinari.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, juče u 19,32 sati, primećena u nekoliko mesta u tom delu zemlje.

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo, a potom se osetila snažna detonacija.

- Bolid za razliku od meteora, koji sagori po ulasku atmosferu, može da dospe do zemljine kore, a nebesko kamenje koje nađemo na tlu su, zapravo, meteoriti - objasnio je sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić. On je ukazao da postoji mogućnost da je bolid proletelo iznad jednog dela zemlje, pa čak i pao na tlo.

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" je rečeno da je na tlo Srbije bolid - nebeska tela koje ljudi često mešaju sa meteorom, pao dosad četiri puta, a poslednji put je to bilo 1919. godine kod Čačka. Osim kod Čačka, meteoriti su pronađeni 1877. godine kod Sokobanje i 1889. na planini Jelici.

Proletanje bolida kroz atmosferu i pad je normalna prirodna pojava, koja, posmatrajući čitavu planetu nije ni malo retka, rekao je Jeličić

Bolidi, nebeska tela koja su sjajnija od planete Venere, kako je naveo, mogu "ući i izaći" iz atmosfere, da ne padnu na tlo, a njihovo raspadanje prati zvučni efekti.

Pojavu svetlosnog tela potvrdio je Centar za obaveštavanje u Vranju, koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala velika brzina kojom je preleteo iznad tog područja.

.......

Različita verovanja u narodu

Kad zvezda padne, biće uhvaćen neki vojnik

(Izvor Tanjug, Glas javnosti)

Pojava koja je uočena na nebu na jugu Srbije, uz zvuk, svetlost i potres, za koju se smatra da je bolid, veoma je retka, a verovanja u narodu o takvoj pojavi ili padu meteorita su različita.

Na sajtu Astronomskog magazina je navedeno da kada se uoči meteor, u narodu iz okoline Valjeva postoji verovanje da ne treba reći da zvezda pada, jer će u protivnom biti uhvaćen i ubijen neki vojnik koji je u bekstvu i da se tada kaže "beži druže za goru!". Neka verovanja kažu da je meteor zmaj koji je uzleteo, pa nestao ili da zvezde beže.

Međutim, negde se veruje da meteor znači da je neko pobegao iz ropstva ili zatvora, a postoji i verovanje da će, ukoliko se kaže da je zvezda pala, biti uhvaćen neko ko je kriv.

Sva ta verovanja mogu se povezati sa čestim ratovima koje je u istoriji imao narod tih krajeva. Veruje se, takođe, kada se vidi zvezda kako pada, da se dva čoveka jure da se potuku. Da bi se onaj koji beži sakrio, odnosno da se ne bi potukli, kaže se "za grm, druže!".

Kada se vidi meteor, to može značiti da je neko umro i da njegova zvezda pada. Veruje se i da na mestu gde padne zvezda padalica ima zlata, navedeno je na sajtu Astronomskog magazina.

Svetlosna lopta, u petak nešto pre 20 sati, primećena je na jugu Srbije i pošto je velikom brzinom preletala iznad Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja i Preševa, čuli su se snažna detonacija i podrhtavanje tla.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada.

.........

Natura Online (14.11.2010)