petak, jun 05, 2020

 

GASTRONOMSKE ZANIMLJIVOSTI

Najskuplja hrana na svetu

01pizza

Šta se u svetu sve jede i koliko su bogati spremni da plate za pojedine specijalitete, ukratko - u slici prenosii Natura. Na primer, najskuplju pizzu na svetu pod nazivom "Louis XIII" nudi mladi italijanski kuvar Renato Viola. Košta "samo" 8.300 evra! Sastojci su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastog.

Pripremila Buba Radulov - Dačić

Smatra se da je krompir sorte " La Bonnotte" stvorio lično vrhovni bog Inka! Toliko je nežan po svojoj strukturi da se mora prikupljati samo ručno. Kilogram ovog krompira košta oko 500 evra.

 

02krompir-La-Bonnotte

Najskuplji omlet na svetu možete pojesti u restoranu njujorškog hotela "Le Parker Meridien". Košta "samo" 1.000 dolara. Osim, naravno, jaja tu je usitnjeni celi jastog i kavijar od pastruge.

 

03omlet

Najskuplji desert na svetu služi se u njujorškom restoranu "Serendipity 3". Ukrašen je jestivim zlatnim ljuspicama i poslužuju ga u čaši ukrašenoj zlatnim obodom i dijamantima, sa zlatnom kašičicom optočenom, takodje, dijamantima. Ova divota košta 25.000 dolara a praznu čašu gost može da ponese sa sobom.

 

04desert

Najskuplja čokolada na svetu se zove "Chocopologie by Knipschildt" i proizvodi se u SAD. Za komad od 453 grama mora se platiti 2.600 dolara.

 

05cokolada

Najskuplji kavijar na svetu nije crni. Zove se "Almas" iz Irana je i predstavlja ikru albino-beluge. Sto grama ikre je spakovano u teglicu od čistog zlata i košta oko 2.000 dolara.

 

06kavijar

Najskuplja gljiva na svetu je - beli tartuf. Ovaj specijalitet, u stvari, nema utvrđenu cenu jer se svaki veći komad prodaje na aukciji. Godine 2007. trojica hongkongških magnata zajedno su platili tu gljivu od 750 grama - 209.000 dolara!

 

07beli-tartuf

Najskuplji začin na svetu je - šafran. Pravi šafran je, u stvari, tučak biljaka iz porodice Crocus sativus, a za dobijanje pola kilograma začina neophodno je ubrati 225.000 tučaka. Jedan kilogram pravog šafrana košta oko 6.000 dolara.

 

08safran

Najskuplje meso na svetu je čuvena japanska "mramorna" govedina. File od 200 grama košta u Evropi više od 100 dolara. Neki komadi, posebno mekani, prodaju se i za hiljadu dolara!

 

09mramorna-govedina

Najskuplji orah na svetu je - makadamija. Nekada je bio deo osnovne ishrane australijskih Aboridžina, ali zbog komplikovanog načina rasađivanja i gajenja, godišnje se ovog delikatesnog oraha proizvede samo oko 40 tona. Kilogram makadamije u zemlji porekla košta više od 30 dolara.

 

10orah-makadamija

........

Natura Online (8.10.2010)