U SAD potpisan zakon o zaštiti Monsanta

 • Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon koji je delom napisan od strane multinacionalne kompanije koja će direktno imati koristi od njegovog usvajanja. 

Sa predsednikovim potpisom, poljoprivredni giganti, koji rade sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) i genetskim inženjeringom (GE), dobili su tako otvoren put za nastavak proizvodnje i prodaju veštačkog semena iako i dalje nije poznato u kojoj meri ti proizvodi predstavljaju rizik po zdravlje ljudi... 

Izvor: e-Novine / Photo Epa: Alex Hofford

Obama je u utorak stavio potpis na dopunu rezolucije HR 933, koju je odobrio Kongres nekoliko dana ranije. Među 78 strana zakona postoji odredba koja u velikoj meri štiti biotehnološke kompanije kao što je Monsanto od sudskih tužbi.  



Sa predsednikovim potpisom, poljoprivredni giganti koji rade sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) i genetskim inženjeringom (GE) su dobili otvoren put za nastavak proizvodnje i prodaju veštačkog semena iako i dalje nije poznato u kojoj meri ti proizvodi predstavljaju rizik po zdravlje ljudi. 

Nakon glasanja u Predstavničkom domu i Senatu, više od 250.000 ljudi je potpisalo peticiju tražeći od predsednika da stavi veto na zakon, koji mnogi nazivaju “Zakon o zaštiti Monsanta”.



“Ovaj zakon je strategija industrijskog lobija, koji omogućava kompanijama dalju prodaju genetski modifikovanog semena, čak i kada sud odredi da su od USDA za njegovu prodaju dozvolu dobile nezakonitim putem. Svima je jasno da se radi o napadu na nezavisnost pravosuđa Sjedinjenih Država bez presedana. Kongres se nikada ne bi smeo uplitati u rad pravosuđa, a pogotovo kada se radi o interesima nekoliko povlašćenih multinacionalnih kompanija”, tvrde potpisnici peticije.

Međutim, Obama je ingnorisao peticiju i odlučio da potpiše zakon koji praktično zabranjuje federalnim sudovima da obustave prodaju ili sadnju GMO i GE useva ili semena, bez obzira kakve posledice od konzumiranja ovih proizvoda mogu da izađu na svetlo dana u budućnosti, kažu kritičari zakona.   



Džejms Brumli, novinar sajta Investor Place objašnjava koliko je opasno to što je biotehnološkim kompanijama sada omogućeno da izbegnu sudski nadzor. Sve do sada, piše on, “američki sekretarijat za poljoprivredu (USDA) je nadgledao i odobravao (ili odbacivao) testiranja genetski modifikovanog semena, dok su federalni sudovi imali pravo da obustave testiranje ili prodaju ovih biljaka ukoliko bi zdravlje građana bilo ugroženo”.



Sa rezolucijom HR 933, koja je pretvorena u zakon, sudski sistem više nema pravo da štiti potrošače. Ne samo da je na taj način Monsanto imunitetom zaštićen, već se novim zakonom onemogućava zabrana sadnje GMO sadnica, šta više, ovaj zakon onemogućava samu vladu SAD-a da u budućnosti zabrani sejanje GMO-a ili ih limitira na bilo koji način.



U članku objavljenom u listu New York Daily News, tvrdi se da je američki senator Roj Blant, republikanac iz Misurija, “radio sa Monsantom na pisanju predloga zakona”. 

Senator Blant je pokušao da odbrani zakon, odbacujući navode da je njime postavljen ozbiljan presedan koji će uticati na američku poljoprivredu.  


“Ono što se kaže je - ako sadite rod koji je legalan za sađenje moćićete i da obavite žetvu. Međutim, radi se samo o jednogodišnjoj zaštiti u ovom zakonu“. 



Kritičari zakona međutim ističu da jedna godina može da izazove katastrofalne posledice po životnu sredinu sađenjem labaratorijski proizvedenih organizama bez nadzora. Pod ovim zakonom, zdravstvene pretnje koje budu primećene u bliskoj budućnosti sađenjem GMO semena neće moći da budu predmet sudskog saslušanja. 



Nezavisne organizacije i mediji u SAD prenose i razloge Blantove posvećenosti korporativnim interesima. Centar za odgovornu politiku ističe da je ovaj senator primio 64.250 dolara od Monsanta za svoju kampanju između 2008. i 2012. Sajt Money Monocle dodaje da je Blant najveći primalac fondova Monsanta iz redova Republikanske partije u poslednje vreme. 



Protivnici genetski-modifikovane hrane izrazili svoj bes vandalizovanjem Blantove stranice na sajtu Wikipedia napisavši u prvom paragrafu: “Njegovo senatsko mesto je prethodno držao republikanac Kit Bond, sve dok se Bond nije penzionisao. Nakon Blantove penzije, to mesto će biti prodato korporaciji Monsanto”.

Monsanto je multinacionalna kompanija, koja se u prošlosti bavila proizvodnjom hemijskog oružja, a čija je sadašnja osnovna delatnost biotehnologija.

Kompanija drži oko 90 posto svetskog tržišta. Među najpoznatijim proizvodima mu je genetski modifikovano Roundup Ready seme soje.

 

Monsanto je na meti mnogih anti-globalističkih kampanja posebno zbog semena soje. Monsantovo seme soje je tako modifikovano da donese veći prinos i da odbije štetočine, međutim, jedan od problema sa GMO semenom je što kada se jednom zaseje, na tom zemljištu više ništa drugo ne može da raste a vlasnik semena je američka kompanija Monsanto, koja na taj način postaje “gospodar života”.

Među stručnjacima postoje poprilična neslaganja kada je reč o posledicama genetski modifikovane hrane po zdravlje. Tehnologija uzgoja biljaka je olakšana, ali eksperimenti su pokazali da takvi organizmi mogu biti toksični u meri koja je štetna i po ljude. Postoji i mogućnost unošenja neželjenih gena u genom primaoca, što može dovesti do stvaranja mutacija i kancera, navode kritičari.

.........

Natura Online (30.3.2013)