subota, jun 06, 2020

 

POREKLO PASA

Šta tvrdi italijanski biolog Čufoleti?

tomarctus

Pas, koji vodi poreklo od Tomarctusa (predak šakala, lisice i sivog vuka), ušao je u čovekov život krajem poslednje glacijalne ere, odnosno, pre nekih 10.000 do 12.000 godina.Od tada je moguće pratiti razvojni put pasa i identifikovati njegove bliže pretke...

Pripremio Dušan Marinović, urednik

Po italijanskom biologu i kinologu Čufoletiju od tada je, zapravo, moguće pratiti razvojni put pasa, odnosno identifikovati njegove bliže pretke: Canis familiaris palustrus-a (predak današnjih špicevi i hrtova), Canis familiaris lodogenesis-a (predak današnjih polarnih pasa i molosa), zatim Canis familiaris matris optimae-a (vodi poreklo od Putniatnia, čuvara ovaca), Intermedius-a (današnji lovni psi, španijeli i grifoni) i, na kraju, Canis familiaris leineri-a (današnji hrtovi).

tomarctus_temerarius

Italijanski biolog osnovano pretpostavlja da je jedna vrsta ovih predaka pasa bila namenjena i za ishranu čoveka kamenog doba (uostalom, setite sa samo filma "Mali veliki čovek" u kome se severnoamerički Indijanci takođe hrane psima!) ali i da je tadašnji čovek - veoma cenio svog psa.

Dokazi za poslednju tvrdnju nađeni su u tadašnjim grobnicama. Naime, u to vreme zajedno su sahranjivani i gazda i pas jer se verovalo da će ovozemaljskom lovcu i na onom svetu biti potreban veran drug, naročito u lovu.

...........

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (3.6.2009)

{jcomments off}