sreda, decembar 11, 2019

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Veliki žbun

(Meripilus giganteus)

gljiva veliki zbun 01 copy 

Jedna potencijalno lekovita ali, sa te strane, nedovoljno izučena gljiva. O lekovitosti postoji samo jedan napis nedovoljan da bi se sa sigurnošću tvrdilo da je tako. No, uzimajući u obzir mesto rasta i metabolizam, potencijalno bi i gljiva veliki žbun trebalo da bude lekovita.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 89: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili jajčara

ABM 89 str 57 

Blagva ili jajčara (Amanita cesarea) je najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja sa pravom nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko (carska). Poznata je od davnina i pod nazivom knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i cenjena još u starom Rimu.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić. dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Siva (pepeljasta) lisičarka

(Cantharellus cinereus)

gljiva siva lisicarka

Još jedna retka vrsta gljiva. Nalazio sam je, nekoliko puta, u vreme kada i na crnu trubu. Zbog površne sličnosti (samo gledano odozgo) moguća je zamena ove dve vrste ali neka vas to uopšte ne brine jer su obe jestive.

Tekst i fotografija Vladimir Janjić. dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 88: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

O otrovnosti gljiva

ABM broj 88 str 57

Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan…

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 87: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Promenljivost boje i forme gljiva 

ABM Broj 87 str 57

Koji su faktori rizika pri određivanju vrste gljiva?

Tekst i fotografije Vladimir Janjić 

 

AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 86: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Opšti opis gljiva 

ABM 86 str 55

Od ovog broja Agrobiznis magazin pokreće novu rubriku. Najpre ćemo govoriti o opštim ali ništa manje važnim stvarima kada je reč o našim gljivama: njihovoj građi, šeširu, cevčicama, porama, listićima, raznim oblicima, bojama, kožicama, dršci, prstenovima, manžetnama, ostacima ovoja, bazi drške, sporama, strukturi mesa gljiva, promenljivosti njihovih boja, ali i o njihovim mirisima, ukusima… Zatim ćemo govoriti o tome kako prepoznati i razlikovati opasne i otrovne gljive od onih jestivih i veoma ukusnih (pa i lekovitih)… Ovih drugih je, videćete, ipak, mnogo više u prirodi i od njih se mogu spremiti pravi gastronomski specijaliteti.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing, Agrobiznis magazin broj 86, april 2018, strana 55