GLJIVARSKI RECEPTI
Rendane tikvice sa gljivama
Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...
Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing
- Pregleda: 2830
Pročitaj više: Rendane tikvice sa gljivama
PREDJELA OD GLJIVA
Ljutica na žaru
Očistiti ove gljive od zemlje i dobro ih oprati. Odvojiti šešire od stručaka, a krupne šešire prepoloviti...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2948
Pročitaj više: Ljutica na žaru
Recepti: gljivarski koktel
• Ovo je lagana osvežavajuća salata koja se može servirati kao predjelo. Uz nju predlažem ohlađeno mirisno belo vino (šardone, temjanika ili traminac). Ideja je u osnovi koktel od škampa, ali kako ih je nemoguće u Moravi upecati, predlažem ovu alternativu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2294
Pročitaj više: Gljivarski koktel
Recepti sa gljivama: puding od suvih vrganja
Ovo može biti prilog ali i predjelo, pa i samostalno jelo. Može se servirati i toplo i hladno. Probajte...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2474
Pročitaj više: Puding od suvih vrganja
Recepti sa gljivama: posne suve paprike punjene suvim vrganjima
Kako je vreme posta evo jednog posnog jela. Danas sam ga spremao i nije uopšte loše. Dovoljno je dobro da se uz njega može piti vino, laganije crno ili roze. Možete ga isprobati...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2991
Pročitaj više: Posne suve paprike punjene suvim vrganjima
Recepti sa gljivama: špageti sa lisičarom
Preliv za ove špagete spremite na sledeći način: oprane lisičare dinstati u dobro zatvorenom sudu da puste sok (oko 10 minuta), dodati paradajz, dinstati još pet minuta, zaliti maslinovim uljem i začiniti sitno seckanim belim lukom i začinima...
Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2830
Pročitaj više: Špageti sa lisičarom
Recepti: kvrguš sa gljivama
Ovo je staro jelo koje se priprema na razne načine. Ova modifikacija je, po meni, najinteresantnija. Preporučujem upotrebu šumskih gljiva mada je odlično i uz šampinjone ili bukovaču...
Priprema i piše: Vlada Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2754
Pročitaj više: Kvrguš sa gljivama
Recepti: boršč sa suvim gljivama
• Iz naslova je jasno da je ovde reč o ruskom receptu. Ovo je jedna od mogućih modifikacija tradicionalnog ruskog jela, zapravo čorbe, koju sam pronašao u ruskoj knjizi "Gribnaja encipklopedija" autorke Galine Fedorovske...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3278
Pročitaj više: Boršč sa suvim gljivama
Recepti: pljeskavice od gljiva
Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom, pa od toga napravite homogenu smesu. Gustinu podešavajte brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3066
Pročitaj više: Pljeskavice od gljiva
Gljivarski recepti: čorbasta prolećna rapsodija
Možda će vam ime ove čorbe zvučati pretenciozno, ali ovo je jedna od najukusnijh laganih čorbica koje sam do sada probao, a možete mi verovati na reč da sam dosta toga do sada pokusao, na viljušku nabo ili hlebom pomazao...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2402
Pročitaj više: Čorbasta prolećna rapsodija
Gljivarski recepti: gratinirane pečurke
• Recept za ovo jelo pronašao sam u jednoj knjizi na ruskom jeziku o gljivama (u slobodnom prevodu "Gljive ruskih šuma"). Originalni recept sam vrlo malo modifikovao i toplo ga preporučujem svima, kao jedan od najboljih načina za pripremu gljiva. Pri davanju ovog recepta prijateljima (ponekad i prijateljicama) obično bih započinjao: "Uzmite korpu, obujte čizme i krenite u šumu"...
Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2492
Pročitaj više: Gratinirane pečurke