petak, jul 03, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gratinirana jajčara

gratinirana-jajcara01

Ova gljiva s pravom zaslužuje i sva svoja druga imena kao što je i ono latinsko - carska. Pripremljena na ovaj način jajčara ili blagva predstavlja gastronomski hit za koji vam je potrebno, naravno, osim oko pola kilograma ove sjajne gljive i nešto namirnica koje obično svi imamo u svojim frižiderima. Probajte recept i uverite se sami u ukus ovog specijaliteta koji je zaista teško rečima opisati...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing / Foto Dušan Marinović

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Piletina sa gljivama i rokforom

piletina-sa-rokforom

Za ovaj recept preporučujem sir Rokfor – odnosno drugi sir sa plavom plesni. Uz ovo jelo ide crno vino koje nema previše tanina, pre svega kaberne ili slično...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Letnja mandža - samo takva

Ovo je jelo koje se može jesti i prstima tako što se hleb umače u sos i sa njim zahvati malo i mase. Verovatno je reč o jedinom jelu uz koje ću dati prednost pivu nad vinom, a razlog tome je što, uz gljive, ovde treba dodati i nešto roštilj kobasica, paradajza, obične i ljute paprike, crni luk, jaja, bosiljak...

Piše i priprema Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Taljatele sa gljivama i tikvicama

tagliatelle-sa-pecurkama-01

Preliv spremiti na sledeći način: na maslacu izdinstati luk, pa dodati tikvicu sečenu na štapiće i na kolutove sečenu papričicu. Zaliti mlekom u kojem su namakani vrganji (zajedno sa vrganjima) i dodati krupno sečene šampinjone...

Priprema i piše Vladimi Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Rendane tikvice sa gljivama 

Ovo veoma ukusno jelo, koje se sprema sa vrganjima i šampinjonima, ali i sa još dosta veoma bitnih sastojaka, na kraju treba zapeći u rerni oko pola sata. Praksa pokazuje da uz njega najbolje ide lagano i ohlađeno crno vino ili roze...

 Priprema i piše Vladimir Janić, dipl. ing 

 

GLJIVARSKI SPECIJALITETI

Palačinke sa vrganjima

Za četiri osobe ispeći osam palčinki, za koje ne dajem recept jer je opšte poznat, ali ovo što sledi niže sigurno će vam se dopasti...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing