Gljivarski recepti
GLJIVARSKI RECEPTI
Bukovače za studente (ili na američki način)
Ovo jelo sam napravio sa svojom ćerkom. Naslov je njen ali i osnovna ideja. Doduše, da sam se ja pitao ovaj recept bih nazvao Bukovača na američki način. Zašto? Odgovor se nalazi u tekstu…
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Autor Vlada Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 2052
ZDRAVO I STARINSKO SRPSKO JELO SA GLJIVAMA
Bungur
U knjizi "Kuvar zdrave hrane naših baka i dedova", autora Jovana Maksimovića, našao sam recept za jelo "bungur". Autor navodi da je recept za to jelo zabeležio učitelj Jeremija Pavlović iz Kragujevačke Jasenice u svojoj zbirci narodnih umotvorina, pa dalje navodi da je to jelo prastaro (u odnosu na XIX vek) te da se smatra za slavsko i veoma izdašno (ovo poslednje mogu i sam da potvrdim). Originalni recept sam nešto izmenio, a verovatno ćete prepoznati koje su moje izmene, mada smatram i izvorni recept veoma dobrim posebno ako se uzme u obzir činjenica da je reč o vremenu kada većina današnjih namirnica nije bila poznata našem tadašnjem narodu. Takođe, u originalnom receptu koristi se pšenica a ja sam se opredelio za ječam, mada, sa stanovišta ukusa, nema bitnije razlike.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 2980
GLJIVARSKI RECEPTI
Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom
Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 1422
GLJIVARSKI RECEPTI
Pileće iznutrice sa suvim gljivama
Ovo je možda najbolji način na koji sam do sada spremao pileće iznutrice. Mada, za pileće "bubce" ima i recept bez gljiva koji je vrhunski… Ali, pre toga, da ipak objasnim ovaj recept.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 1388
GLJIVARSKI RECEPTI
Testenina sa suvim gljivama
Ovih dana baš imam inspiraciju... Evo novog recepta. I ovaj je autorski, odnosno, hoću da kažem da nigde nisam našao nešto ovako. Dakle, reč je o stvarno originalnom receptu pa predlažem da i vi probate.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 1280
GLJIVARSKI RECEPTI
Crno na belo
Još jedan zimski recept sa suvim gljivama. Ovog puta predlažem da to budu suve crne trube sa belim mesom.
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 1336