sreda, jul 08, 2020

 

RECEPTI

Ruski recept za soljenje gljiva

Evo, uhvatih malo vremena da prevedem recept koji sam dobio od ruskih prijatelja i koji sam lično probao. Naime, marta meseca, kada sam bio u Moskvi, moj prijatelj Vadim i njegova supruga Tamara pozvali su me na večeru. Bilo je tu raznih đakonija ali meni su najviše prijale gljive spremljene baš po - ovom receptu. Kao dodatni kuriozitet napominjem da sam jeo gljive koje se kod nas smatraju blago otrovnim (brezina mlečnica, uvijača…). Međutim, očigledno je da su, spremljene na ovaj način, ove gljive postale sasvim bezopasne. Ovaj recept moguće je primeniti na tvrđim gljivama a preporučujem ga i za pečurke lošijeg kvaliteta. One bolje i kvalitetnije gljive, ipak, lepše je staviti na sto sa što manje komplikacija u pripremi…

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Piletina sa gljivarskim prilogom

makaronesagljivama

Ovo jelo je kao stvoreno za letnje dane pa možda i zbog toga voli rashlađena bela vina, a nema ništa protiv ni ružice… Evo šta vam je sve potrebno od namirnica za ovo fantastično jelo koje nije teško ni spremiti. Probajte obavezno.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Čorba od gljiva na mleku

corbaodgljivanamleku

Ova čorba se može zakiseliti pavlakom, limunovim sokom ili vinskim sirćetom

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete.

 

RECEPTI

Kapama sa gljivama

Kapama sa gljivama je jelo za više osoba. Može da se sprema i u kotliću i u zemljanom loncu, dakle - i u prirodi. U svakom slučaju, ovo je vrhunski gastronomski doživljaj.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Gurmanska pljeskavica od kopriva i gljiva

pljeskavicakopriva01

Zdravo, vegetarijansko a uz sve to i vrlo ukusno jelo...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Čorba od šaranove glave i smrznutih gljiva

Evo jednog zimskog iznenađenja. Ova čorba liči i na riblju čorbu i na čorbu od gljiva, ali ni na jednu previše, već pomalo na obe...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing