petak, april 10, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pizza bez testa

Za ovaj način pripreme pizze bez testa biraju se što krupniji i otvoreni primerci gljive srndaća. Priprema, sama po sebi, veoma je jednostavna, ali su efekti, vizuelni i ostali, veoma upečatljivi... 

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis i slike gljive srndaća (sunčanica, srndak) možete pronaći na ovoj stranici Nature Online, a ovde ćete saznati jedan od interesantnijih načina za pripremu te vrste.

Priprema:

Pleh se namaže masnoćom (maslac, margarin, ulje) pa se na njega naređeju gljive, tako da im listići budu okrenuti naviše. Onda se filuju kao pizze: sloj kečapa (mada je bolje pelat paradajzom), pa preko toga dodati sir, šunku, kolutove praziluka, sardine, a mogu i druge vrste gljiva (samo naseckane).

Možete ovde dodati i celo jaje, začiniti origanom i biberom ili ih ne začinjavati, već kako ko voli.

Tako naređane i filovane gljive zapeći u rerni na 200 ºC oko 20 minuta.

Važna napomena: ne soliti pre pečenja jer će gljive izgubiti sok.

Serviranje:

Kao i svaku pizzu treba poslužiti toplu.

.......

Natura Online (7.11.2009)