petak, april 10, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pečurke u bešamel sosu

Posebno pripremiti bešamel tako što se na uprženo brašno doda mleko i začini sušenom ili svežom mirođijom. Dinstane pečurke sjedine se zatim sa sosom, pa se sve to pospe struganim sirom i zapeče 15 do 20 minuta na 200 stepeni Celzijusovih. Ovaj sos servira se kao prilog uz meso ili kao preliv za testeninu.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • jedan srednji praziluk
  • tri šargarepe
  • 300 g pečuraka (ukoliko imate može se dodati još i 50 g suvih vrganja)
  • 100 g margarina ili maslaca
  • malo ulja
  • pola litre mleka
  • tri velike kašike brašna
  • 50 g kačkavalja ili nekog drugog punomasnog sira
  • sušena mirođija
  • aleva paprika
  • začin od sušenog povrća
  • biber i so.

Priprema:

Na polovini margarina udinstati praziluk i rendane šargarepe uz dodatak soli i bibera. Kada je povrće dinstano dodati krupno sečene pečurke. Dinstati još desetak minuta, pa začiniti začinom i alevom paprikom.

Posebno pripremiti bešamel tako što se na uprženo brašno doda mleko i začini sušenom ili svežom mirođijom. Dinstane pečurke sjedine se sa sosom, pa se sve to pospe struganim sirom i zapeče 15 do 20 minuta na 200 stepeni Celzijusovih.

Serviranje:

Servira se kao prilog uz meso ili kao preliv za testeninu.

Ukoliko imate suvih vrganja oni se dodaju pri dinstanju pečuraka, ali pošto su predhodno odstojali u šolji mleka bar 30 minuta. 

......

Natura Online (7.7.2009)