petak, april 10, 2020

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Južnjačka uteha

Kako sam izmenio originalni recept u dovoljnoj meri da to nije samo mala modifikacija već, slobodan sam da tvrdim, sasvim novo jelo, dao sam sebi za pravo da dam novi naziv jelu. Osnovni recept je piletina u kiselo-slatko-ljutom sosu. I uz ove izmene valjalo bi zadržati taj karakter jela – ono mora biti i kiselo i slatko i veoma ljuto. Oni koji ne jedu ljuto ne bi trebalo da se plaše ovog recepta. Mnogima je ovo bilo prvo stvarno ljuto jelo koje su jeli i svima se dopalo.

 Priprema i piše Vlada Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • pileće belo meso 800 g
  • gljiva 300 g
  • četiri glavice crvenog luka
  • tri šargarepe
  • ulje 50 g
  • margarin 50 g
  • tri kašike šećera (bolje žutog)
  • tri kašike džema od kajsija ili šipaka ili meda
  • 10-15 ljutih papričica iz turšije
  • sok od jednog limuna i jedne pomorandže
  • kašičica vinskog sirćeta (bolje ako je balzamiko).

Priprema:

Meso isečeno na veće i tanje komade, posoljeno, pobibereno i posuto začinom od sušenog povrća, ispeći na margarinu. U masnoći karamelizovati šećer, pa dodati luk i dinstati ga dok omekša (voditi računa da luk samo omekša nikako da se uprži).

U uprženi luk dodati šargarepu pa posle pet minuta staviti gljive. Vratiti meso te dodati sitno seckane papričice, pa zaliti džemom, sokom od limuna i pomorandže i sirćetom. Dinstati još pola sata.

Serviranje:

Servirati uz bareni pirinač.

.......

Natura Online (25.5.2009)