utorak, jul 07, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Ratno prase

prasad na raznju

Naslov bi mnoge mogao da podseti na Nušića, ambicioznije literomane možda i na Čehova... Znajući da moj spisateljski talenat nije ni približan velikanima pera, iza ovog naslova sakrio sam samo još jedan - sjajan recept sa gljivama.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Recept je nastao 1999. na planini, uz srpsko-makedonsku granicu, dok su trajale ratne igre za nas nevidljivog neprijatelja. Jedinica je bila sastavljena uglavnom od zrelije gospode ili vojnički rečeno – trećepozivaca, kojima to lomatanje po planini i nije bilo bog zna kakva zabava.

Da bismo malo olakšali sebi, a i zaboravili na sve što se oko nas dešavalo, lako smo postigli dogovor o proslavi 1. maja, proslavi koja je to samo uslovno bila. Pre je to bio razlog za dobar krkanluk, bogato zalivan, a pomalo začinjen i muzikom (imali smo i trojicu muzičara sa nama). Meni: jare i prase na ražnju (na dva ražnja, da budem precizan).

U takvim uslovima, a i zahvaljujući činjenici da su te godine na tom području prolećne gljive izuzetno dobro rodile, našao sam inspiraciju za malu izmenu u svima dobro poznatom i široko prihvaćenom načinu pripreme prasećeg pečenja.

Potrebne namirnice:

  • jedno prase (kakve kod da je veličine),
  • malo masti (tek da se početno namaže prase),
  • soli (prase dobro osoliti i spolja i iznutra),
  • gljiva koliko može u prase da stane,
  • kanapa ili žice da se stomak prasetu zašije,
  • piva po volji (najmanje pola litre, a dobro bi bilo bar jedna gajba, da ima gde da sedi onaj što okreće ražanj),
  • pribor za ražanj (dugačka motka i dve račvaste grane),
  • drva ili ćumur za vatru.

Kako je osnovni recept, verujem, svima dobro poznat, objasniću samo izmene.

Već pripremljeno prase (osoljeno i zamašćeno, te pričvršćeno za ražanj) puni se gljivama (u originalnoj varijanti to su bile šljivovače i đurđevače, mada bi sasvim odgovarale i neke druge vrste, pre svega, one bogate aromom) koliko može u stomak da stane, pa se onda koža praseta dobro zašije.

Posle toga prase se peče na laganoj vatri uz okretanje ražnja i bogato zalivanje pivom. Kao i kod osnovnog recepta ni ovde ne bi nikako trebalo žuriti već peći prase barem tri do četiri  sata .

Neću posebno da napominjem kako su se svi pozvani prvo zdušno prihvatili droba, pa tek potom - mesa.

.......

Natura Online (14.5.2009)