GLJIVARSKI RECEPTI
Gljivarski kiš
U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
• paket lisnatog testa
• 200 ml mleka
• 200 g kisele pavlake
• 4 jaja
• 20 g suvih vrganja
• 100 g svežeg smrčka
• 100 g pirotskog kačkavalja (mešani)
• so i biber
• maslac (da se namaže pleh u kome se peče kiš)
Priprema:
Suve gljive namakati bar jedan sat u mleku.
Na malo maslaca upržiti polovinu smrčka i namakane suve vrganje 5 -10 minuta.
Razvući testo prema plehu u kome će se peći kiš. Potrebno je da pleh ima neku dubinu kako fil, koji je u početku tečan, ne bi iscurio a i kako bi imao mesta da naraste.
U testo dodati upržene gljive pa zaliti rojal masom koja se pravi tako što se umuti mleko u kome su se namakale gljive sa kiselom pavlakom i jajima a kao dekoraciju dodati na četvrtine sečene smrčke.
Zapeći 15-20 minuta na 2000C pa sve posuti rendanim kačkavaljem. Zatim pleh vratiti u rernu pa ponovo zapeći još 15 minuta.
Servira se toplo mada je gljivarski kiš ukusan i kada se ohladi.
Uz ovo jelo preporučujem roze vino.
Prijatno.
......
Natura Online (1.5.2021)