petak, avgust 06, 2021

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljivarski kiš

gljivarski kis 2

U principu, ovo je toplo predjelo ali može biti i dobar doručak pa i večera. Šta nam je potrebno od namirnica i kako spremiti ovaj ukusni gljivarski kiš?…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• paket lisnatog testa

• 200 ml mleka 

• 200 g kisele pavlake

• 4  jaja 

• 20 g suvih vrganja 

• 100 g svežeg smrčka

• 100 g pirotskog kačkavalja (mešani)

• so i biber 

• maslac (da se namaže pleh u kome se peče kiš)

Priprema:

Suve gljive namakati bar jedan sat u mleku.

Na malo maslaca upržiti polovinu smrčka i namakane suve vrganje 5 -10 minuta.

Razvući testo prema plehu u kome će se peći kiš. Potrebno je da pleh ima neku dubinu kako fil, koji je u početku tečan, ne bi iscurio a i kako bi imao mesta da naraste.

U testo dodati upržene gljive pa zaliti rojal masom koja se pravi tako što se umuti mleko u kome su se namakale gljive sa kiselom pavlakom i jajima a kao dekoraciju dodati na četvrtine sečene smrčke.

Zapeći 15-20 minuta na 2000C pa sve posuti rendanim kačkavaljem. Zatim pleh vratiti u rernu pa ponovo zapeći još 15 minuta.

Servira se toplo mada je gljivarski kiš ukusan i kada se ohladi. 

Uz ovo jelo preporučujem roze vino.

Prijatno.

......

Natura Online (1.5.2021)