nedelja, maj 16, 2021

GLJIVARSKI RECEPTI

Palačinke sa gljivama i telećim mozgom

Palacinke sa suvim gljivama i mozgom

Ovo jelo se sprema za četiri osobe. Zato je potrebno prethodno ispeći 12 palačinki (za koje ne dajem recept jer je opšte poznat) ali predlažem da obavezno pročitate ovaj recept i uverite se koliko ova jelo može biti ukusno…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 500 g obarenog telećeg (ili svinjskog) mozga 

• 100 g slanine 

• 30 g suvih gljiva (vrganj, lisičarka a mogu, eventualno, i sveži šampinjoni iz radnje)

• 200 ml mleka 

• mala glavica crnog luka 

• 50 g praziluka 

• 50 g celera 

• 400 g kisele pavlake  

• dva jaja 

• 100 g rendanog kačkavalja 

• kašika masnoće (ulje ili šta drugo)

• so, biber i 

• na vrh noža muskatnog oraščeta. 

Priprema: 

Suve gljive potopiti u mleku. Na masnoći upržiti sitne kockice slanine da postanu hrskave a zatim dodati sitno seckani crni luk, praziluk i rendani celer pa posoliti i pobiberiti. 

Kada se luk udinsta dodati seckani mozak i namočene gljive. Dinstati još 10 minuta pa skinuti sa vatre i dodati 100 g pavlake i muskatni orah. Tim nadevom filovati palačinke tako da se sav nadev potroši i slagati ih u podmazan vatrostalni sud. 

Palačinke zaliti umućenom pavlakom sa jajima i rendanim kačkavaljem pa peći u rerni 30 minuta na 200oC.

Serviranje:

Ovo jelo se može servirati kao predjelo (samo onda smanjiti planirane količine po osobi) ili kao glavno jelo.

Uz ovakve palančinke odlično idu laganija crvena vina.

Prijatno.

…..

Natura Online (9.4.2021)