subota, oktobar 31, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pasta fažoli 

(Testenina sa pasuljem)

pasta fazoli sa gljivama

Za naše pojmove pomalo neobičan recept; zapravo prvu verziju ovog jela probao sam davno u Dalmaciji, a ovo bi bila moje interpretacija jer sam u recept ubacio malo gljiva. Važna napomena: mnogo je ukusnije ako koristite skuvan čorbast pasulj "od juče", nego samo pasulj iz konzerve...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:  

• 30 g suvih gljiva 

• pola litre kuvanog pasulja 

• 350 g krupnije testenine (makarone) 

• jedna glavica crnog luka 

• 200 g suve slanine 

• jedna suva ljuta paprika 

• jedna šargarepa 

• 50 g ulja

• so i biber.

Priprema:

Suve gljive, namakati u vodi od pasulja bar jedan sat. Na ulju upržiti slaninu pa, kada postane hrskava, dodati sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. 

Kada povrće omekša dodati namočene gljive i suvu papriku.

Dinstati još pet minuta pa dodati pasulj. Sve lepo umešati pa dodati kuvane makarone.

Dobro promešati i poslužiti.

Servirati toplo uz crveno vino kaberne ili neko slično.

Prijatno!

......

Natura Online (4.10.2020)