četvrtak, januar 28, 2021

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili Jajčara

(Amanita Caesarea)

jajcara01

Najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja, sa pravom, nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko - carska. Osim gornjih naziva poznata je i kao knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i u starom Rimu gde je bila veoma cenjena. Raste leti na sunčanim čistinama uz hrast i kesten...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis vrste

Šešir: prečnika od šest do 20 centimetara, u početku jajast ili poluloptast, kasnije izbočen, ponekad malo udubljen. Boja narandžasta do narandžastocrvena. Na šeširu su, ponekad, prisutni ostatci belog ovoja iz koga cela gljiva raste. Ivica šešira je blago narebrena.

Listići: gusti, široki, različite dužine, skoro da ne dodiruju stručak. Boja listića je žuta, boje žumanca. Spore su žućkasto bele.

Stručak: od osam do 15 visok, a do tri centimetara širok, prema šeširu tanji, po površini žut u mesu beo, kod starijih često u centru šupalj u gornjem delu nalazi se opnast žuti široki venčić, na dnu je ostatak bele opne iz koje gljiva raste, kao iz jajeta.

Meso: belo, ispod kožice žuto ili narandžastožuto srednje debelo. Miris nije osobito izražen, ukus je blag i prijatan i podseća na mlade orahe.

jajcara02

Vreme i mesto rasta

Blagva ili Jajčara raste leti na sunčanim čistinama uz hrast i kesten. Na većim visinama ju je moguće naći samo na jugu (u Makedoniji i Crnoj Gori) a u Srbiji raste do 1.000 metara tamo gde rastu i domaćini. Često se dešava da prođe sezona bez ijednog primerka, dok ima sezona (ukoliko je juli kišovit) kada je veoma obilna.

Upotrebljivost

Prvorazredna, veoma cenjena i u sirovom stanju (u Italiji je veoma cenjena, na primer, salata od sirove blagve).

Moguća zamena

Zamena je moguća sa crvenom muharom (Amanita Muscaria) ukoliko se zanemari vreme i mesto rasta, jer ova druga uglavnom raste u jesen uz crnogoricu.

Takođe potrebno je biti oprezan pri branju nerazvijenih primeraka (dok su još uvek u jajetu), jer je mala razlika između Amanita dok su u ovom stadijumu razvoja (vidi slike dole).

jajcara03 jajcara04

.........

Natura Online (22.6.2011)