GLJIVARSKI RECEPTI

Šnicle od filea sa smrznutim gljivama

svinjski file sa smrznutim gljivama

Ovo je recept za upotrebu gljiva koje su pre zamrzavanja udinstane, a prema preporuci u napisu o zamrzavanju gljiva...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice za četiri osobe: 

- 600 g svinjskog filea isečenog na šnicle 

- 300 g smrznutih gljiva (prethodno prodinstane) 

- struk praziluka 

- 100 g celera 

- 100 g neutrane pavlake 

- 100 ml belog vina 

- dve kašike maslinovog ulja 

- so i biber.

Priprema: 

Na jednom delu maslinovog ulja ispžiti šnicle od filea. Ispržene šnicle naseći na trake. Na drugoj polovini ulja propržiti praziluk i celer seckan na kockice, uz dodatak soli i bibera.

Kada se povrće udinsta, dodati isprženo meso, pa naliti belim vinom. Kada alkohol ispari dodati smrznute gljive (ne odmrzavati ih pre stavljanja u posudu). Pustiti da se gljive odmrznu. Ujednačiti smesu i naliti neutralnom pavlakom. Dinstati još pet minuta i jelo je gotovo.

Serviranje:

Kao prilog uz ovo jelo ide bareni pirinač (može i neki rižoto) i belo vino koje je poslužilo za pripremu.

Prijatno!

…..

Natura Online (6.4.2022)