GLJIVARSKI RECEPTI
Rižoto sa suvim tartufom
Ovaj recept mu dođe kao neko malo bahaćenja: sirotinjsko jelo na bogataški način...
Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić dipl. ing
Potrebne namirnice:
- šolja pirinča
- mala glavica crnog luka
- 10 g liofoliziranog tartufa (originalno je korišćen crni tartuf)
- čaša belog vina
- 2 šolje supe (može bilo koja mesna ili od povrća)
- dve kašike maslinovog ulja
- desetak kapi ulja od tartufa
- 3 kašike parmezana
- 100 g maslaca
- 100 g sveže bukovače za dekoraciju
- so i biber.
Priprema:
U dubljem tiganju, na maslinovom ulju, uz dodatak 50 g maslaca, ispržiti sitno seckani luk da omekša. Luk pržiti uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša, dodati suvi tartuf i čašu belog vina. Kada vino ispari polako dodavati supu tako da nikada pirinač ne pliva u tečnosti. Voditi računa da se pirinač ne prekuva. U skuvani rižoto dodati parmezan i maslac.
Kao prilog prepržiti tanko naseckanu bukovaču u maslinovom ulju, da postane hrskava, kao čips. Preko rižota slagati čips od bukovače
Uz ovo jelo preporučujem laganije vino bilo koje boje.
Prijatno.
…..
Natura Online (25.1.2022)