GLJIVARSKI RECEPTI

Rižoto sa suvim tartufom

rizoto sa suvim tartufom copy

Ovaj recept mu dođe kao neko malo bahaćenja: sirotinjsko jelo na bogataški način...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- šolja pirinča 

- mala glavica crnog luka 

- 10 g liofoliziranog tartufa (originalno je korišćen crni tartuf)

- čaša belog vina 

- 2 šolje supe (može bilo koja mesna ili od povrća) 

- dve kašike maslinovog ulja 

- desetak kapi ulja od tartufa 

- 3 kašike parmezana 

- 100 g maslaca 

- 100 g sveže bukovače za dekoraciju

- so i biber. 

Priprema:

U dubljem tiganju, na maslinovom ulju, uz dodatak 50 g maslaca, ispržiti sitno seckani luk da omekša. Luk pržiti uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša, dodati suvi tartuf i čašu belog vina. Kada vino ispari polako dodavati supu tako da nikada pirinač ne pliva u tečnosti. Voditi računa da se pirinač ne prekuva. U skuvani rižoto dodati parmezan i maslac. 

Kao prilog prepržiti tanko naseckanu bukovaču u maslinovom ulju, da postane hrskava, kao čips. Preko rižota slagati čips od bukovače

Uz ovo jelo preporučujem laganije vino bilo koje boje.

Prijatno.

…..

Natura Online (25.1.2022)